Viral

[VIDEO] Sibuk Sangat Nak Hantaran Belasan Ribu, Dengar Pendapat Padu MUA Ini!

Sejak seminggu lalu, seorang gadis telah membuat ramai triggered apabila dia menyuarakan pendapat kononnya layak mendapat hantara mahal dek kerana mempunyai kelulusan pelajaran yang tinggi. Bahkan sehingga kini, ramai yang terus membantah stigma membebankan seperti ini kerana hantaran bukanlah satu kewajipan dalam mendirikan rumah tangga. Dalam pada itu, seorang wanita bernama Intan Kaharuddin (yang juga seorang MUA) sempat memberi ulasan tentang isu panas ini.

Baca : Tak Nak Diri ‘Berkiblatkan’ Perkahwinan Semata, Sharifah Amani Dibasuh Netizen!

Takkan lelaki nak buat lo4n semata-mata nak kahwin dengan kau?

Sejak semalam, video yang tular di Twitter itu sudah mendapat puluhan ribu tontonan. Tampil santai dalam memberikan pendapat memandangkan sudah 5 tahun memberikan rumah tangga, Intan juga mengakui dahulu dia dan suami dahulu agak nervous apabila mahu membincangkan tentang hantaran. Dek kerana dirinya juga mempunyai kelulusan degree, Intan menjangka suami perlu memberikan hantaran yang tinggi.

Bagaikan ‘terpijak’ rezeki yang besar, jurumekap ini agak terkejut kerana ibunya tidak meminta sebarang hantaran kepada suaminya itu. Bagi ibunya, apa yang penting adalah bekalan duit yang perlu disediakan bagi menghadapi kehidupan selepas berkahwin. Seharusnya, perihal hantaran tidak sewajarnya diperbesar-besarkan seperti sekarang Lebih menarik lagi, dia juga enggan meletakkan hantaran buat anaknya di masa depan nanti.

Kalau dia boleh bagi hantaran puluh ribu, anggaplah itu bonus

Intan turut menyelar budaya yang menuntut lelaki menyediakan hantaran tinggi sebagai bukti cinta ke si perempuan. Baginya, ada bermacam lagi cara lain yang boleh ditunjukkan untuk membuktikan kesungguhan seseorang lelaki. Tidak kira tinggi mana pun nilai sesebuah hantaran itu, ia tidak boleh menjamin kebahagiaan kekal lama.

Sumber : Twitter Syarmeen dan Kaharuddin Intan