Inspirasi Semasa

[VIDEO] 4 Lelaki Ini Nekad Selamatkan Kereta Tenggelam, Tapi Yang Naik Cuma…

Semalam, telah berlaku sebuah insiden yang mana sebuah kenderaan pacuan empat roda Mitsubishi Storm telah menggelungsur ke dalam Sungai Terengganu dekat Pulau Warisan. Menurut laporan Berita Harian, kejadian tersebut terjadi selepas seorang wanita cuba mengalihkan kenderaan tersebut tanpa menyedari gear masih ditetapkan dalam mod mengundur. Sebaik sahaja menghidupkan enjin, kereta yang dinaiki wanita tersebut bersama anak perempuan dan dua cucunya menggelungsur ke dalam sungai itu.

BACA: SUV Terjunam Kini Ditemui, Penyelam Dedah Pengalaman Ketika Di Dalam Laut!

Dikhabarkan, kejadian yang berlaku pada pukul 9.40 malam itu disedari oleh empat orang pemuda yang kebetulan berada di kawasan itu. Nekad menyelamatkan sekeluarga itu daripada lem@s, keempat-empat pemuda itu terjun kedalam sungai untuk menyelamatkan mereka namun salah seorang daripada empat pemuda tersebut dipercayai telah lem@s dalam usaha menyelamat.

Pemuda yang dikenali sebagai Abdul Bari Asyraf, 31, dipercayai mengalami kekejangan ketika usaha menyelamat dan dikatakan tidak timbul sejurus kesemua mangsa telah berjaya dibawa naik. Menurut Ketua Cawangan Pengurusan Operasi dan Balai Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu, Penguasa Bomba, Mazimi Mohamad berkata, tiga pemuda lain yang cuba menyelamatkan mangsa berjaya naik ke darat, namun Abdul Bari Arshad sehingga kini masih belum ditemukan.

Salah seorang daripada pemuda yang turut sama dalam usaha menyelamatkan keluarga itu, Omar Abdul Aziz Othman, 27, turut menceritakan detik-detik kejadian.

Walau bagaimanapun, mencari dan menyelamat masih giat dijalankan menggunakan kaedah selaman oleh anggota Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA).

Video rakaman kejadian tersebut turut dikongsikan oleh sebuah page laman sosial Facebook, Careta. Turut terlihat di dalam video adalah mangsa yang terus berlari terjun ke dalam sungai untuk menyelamatkan wanita sekeluarga itu pada durasi 0.07 minit.

Kejadian tersebut telah mengharukan warga netizen yang begitu berbangga dengan sikap prihatin Abdul Bari yang sanggup bergadai nyawa untuk menyelamatkan keluarga yang tidak dikenalinya. Ratanya turut berdukacita dan mendoakan kesejahteraan wira tersebut.

Ya Allah…sedihnya tengok video dia terjun selamatkan mangsa…tak fikir apa dah

Besarnya pengorbananmu…Ya Allah anugerahkanlah beliau syahid akhirat

Bukan senang nak selamatkan orang lem@s…silap2 tuan badan yang lem@s sekali

Mulianya kau…andai ini ajal mu semoga kau bersama orang2 yang syahid

Sumber: bharian, Facebook caretabhonline

[instagram-feed]