Hiburan

[VIDEO] Awesome Habis! ‘Ddu-Du-Ddu’ Versi Caklempong Melayu Tawan Hati Netizen

Blackpink merupakan sebuah kumpulan idol yang berasal dari Korea Selatan. Nama mereka tidak perlu diperkenalkan lagi kerana pengikut dunia K-Pop pastinya sudah tahu tentang populariti mereka. Dalam puluhan lagu yang telah diterbitkan dari kumpulan ini, lagu berjudul Ddu-Du-Ddu-Du adalah antara yang paling memikat ramai orang termasuklah yang tidak mengikuti genre muzik K-Pop. Baru-baru ini juga, kumpulan Blackpink juga ada datang ke Malaysia untuk menganjurkan konsert jelajah.

Baca : [VIDEO] Bila Kpop DiMelayukan, Ddu-Ddu-Ddu Versi Caklempong SBPI Gopeng Viral!

Sehingga kini, lagu ini telah mendapat sekitar 600,000 juta tontonan di Youtube. Tidak kira dari segi lagu mahu pun tarian, ada saja para netizen yang aktif membuat cover dengan lagu ini.

Tidak ketinggalan, kumpulan bergelar Lentera Kesuma yang terdiri dari pelajar Maktab Rendah Sains Mara, Kuala Klawang, Negeri Sembilan telah tampil mempersembahkan lagu ini dengan sentuhan muzik Melayu klasik.

Blackpink ‘Ddu-Du-Ddu-Du’ Caklempong Cover

Dengan mengenakan baju berwarna black dan juga pink, kumpulan pelajar tersebut telah memainkan lagu ini dengan g4ya irama caklempong. Jika dilihat dengan teliti, pergerakan mereka bermain setiap instrumen muzik tampak bersahaja sekaligus menambahkan tarikan dalam persembahan mereka.

Bukan sahaja kelihatan unik malahan susun atur koreografi yang ringkas beserta irama rancak menjadikan lagu Ddu-Du-Ddu-Du versi ini sedap didengar secara berulang kali. Kumpulan Lantera Kesuma ini sememangnya berbakat memandangkan mereka juga ada menerima jemputan untuk membuat persembahan di pelbagai acara.

Para netizen yang menyaksikan video ini turut menyukai persembahan lagu K-Pop yang di-Melayukan oleh kumpulan Lantera Kesuma ini.

Walaupun saya bukan minat Kpop, tapi kalian bermain dengan baik

Suka yang part korus

Boleh masuk Motif Viral

Sebenarnya, Lantera Kesuma bukan kumpulan pertama yang membawa ‘Ddu-Du-Ddu-Du’ dengan konsep caklempong kerana sebelum ini, ada juga pelajar dari sekolah lain yang mempersembahkannya dengan konsep yang sama.

Cover lagu Blackpink versi caklempong

Sumber : Facebook ohbulan, Youtube Lantera Kesuma dan Kongsi Video