Hiburan International Viral

[VIDEO] Bila Kpop DiMelayukan, Ddu-Ddu-Ddu Versi Caklempong SBPI Gopeng Viral!

Fenomena Kpop di Malaysia bukanlah lagi sesuatu yang baru. Golongan milenial masa kini ratanya begitu meminati lagu-lagu dan artis-artis kpop ini sehinggakan ada yang sanggup berhabis ratusan hingga ribuan ringgit untuk membeli tiket konsert artis Korea Selatan ini setiap kali mereka mengadakan konsert di Malaysia mahupun di negara-negara jiran. Diantara kumpulan kpop yang begitu digilai anak muda di Malaysia adalah BTS, EXO, Red Velvet dan juga BlackPink.

BACA: Terlalu Obses Dengan Artis Kpop, Netizen Malu Dengan Gelagat Anak Muda Tempatan

Gambar sekadar hiasan

Meskipun ada pihak yang merasakan fenomena kpop ini menjadi penyebab kepada kerosakan akhlak anak muda zaman kini, muzik kpop ini juga ada baiknya jika dilihat dari sudut lain. Terbaru, telah viral sebuah video sekumpulan pelajar sekolah yang memainkan lagu kpop versi caklempong di laman sosial Twitter.

Pelajar buat sendiri…terbaik! Cikgu bangga dengan korang

Dikongsikan oleh guru muzik kepada pelajar-pelajar itu sendiri, kumpulan caklempong SBPI Gopeng Perak yang dinamakan Gemersik Pawana itu telah mencipta kelainan apabila memainkan lagu daripada kumpulan kpop yang terkenal, BlackPink dalam versi Melayu tradisional tanpa bimbingan daripada guru muzik sekolah itu.

Gambar sekadar hiasan

Semenjak video tersebut dimuatnaik dua hari lepas di laman Twitter, video itu telah mendapat 27.2k ‘kicau’ daripada warga netizen. Video tersebut mendapat reaksi yang sangat positif daripada warga netizen yang ratanya begitu kagum dengan kebolehan pelajar-pelajar itu.

Sebagai seorang pemain caklempong…korang buat saya bangga!

Padu teruk la! Sambil dengar sambil nyanyi!

Pro nya diorang…kalau saya tak tau mana satu nak ketuk

Terbaik la cikgu…Syok dengar orang main alat muzik tradisional ni

Versatil! Ambil persembahan untuk majlis2 ke?

Pendekatan yang bagus untuk anak muda yang mau belajar muzik tradisional!

Selain daripada video tersebut, guru muzik sekolah itu turut berkongsi antara video-video lagu viral lain yang dimainkan dalam versi caklempong oleh kumpulan caklempong Gemersik Pawana itu. Antaranya ialah lagu Tak Tun Tuang dan Lagi Syantik.

Tak Tun Tuang versi caklempong

Lagi Syantik, caklempong Gemersik Pawana

Sumber: Twitter afizal_razak