Inspirasi Semasa

Unik! Berbeza Agama Bukan Penghalang, Cikgu Bidayuh Ini Buka Cerita Keluarganya

Masyarakat yang terdiri daripada bangsa dan agama yang terdapat di negara ini adalah anugerah yang cukup unik. Sebenarnya, perbezaan itulah yang menyatukan kita semua dan memupuk keharmonian serta kemajmukan. Itulah gambaran kehidupan seorang guru yang bernama Ester Nyarung atau lebih mesra disapa ‘mumi’ juga etnik Bidayuh di Sarawak ini apabila dia berkongsi kisah perbezaan agama dalam ahli keluarganya.

BACA : Anak Tetap Anak.. Ini Sebab Ibu Bangsa Cina Restu Anak Tukar Agama

Tujuan dia berkongsi cerita mengenai keluarganya di bulan mulia ini adalah untuk dijadikan tauladan kepada orang di luar sana. Hal ini kerana terlalu banyak isu-isu sensitif dan negatif yang tidak sepatutnya berlaku semakin berlarutan di media sosial.

Adik bongsu kahwin dengan seorang beragama IsIam

Menurutnya, dia mempunyai 3 orang anak lelaki yang mana anak sulungnya telah mendirikan rumahtangga bersama wanita yang beragama IsIam. Sekitar tahun 1970an yang lalu pula, ibu saudaranya telah berkahwin dengan seorang jejaka beragama IsIam juga.

Apa yang ingin saya ceritakan adalah mengenai keharmonian dalam keluarga saya meskipun kami berbeza agama.

Berkumpul di kampung sambut perayaan Gawai & Krismas

Hari Raya kumpul rumah keluarga beragama IsIam

Tahu batas agama & sikap toleransi

Mungkin harapan saja yang terlalu tinggi, akan tetapi saya begitu berharap agar kita semua mampu menghorm4ti antara satu sama lain di negara yang mempunyai berbilang keturunan dan anutan.

Tak sabar nak rai Hari Raya bersama ahli keluarga

Sumber : Portal Astro Gempak