Realiti Hidup Semasa

Tinggal Sendiri Macam Gelandangan, Kisah Budak 12 Tahun Ini Meruntun Jiwa!

Baru-baru ini viral kisah seorang budak bernama Mohd Firdaus Abdullah yang baru berusia 12 tahun tinggal bersendirian di rumah sewa dipenuhi sampah sebelum ditemui oleh saudara Amiruddin Mohd Daud menerusi perkongsian di Facebook. Kehidupannya tidak ubah seperti seorang kanak-kanak gelandangan kerana terpaksa tidur di rumah kawan dan juga membantu orang kampung untuk buat kerja rumah demi mendapatkan upah.

BACA : [VIDEO] Bergegas Datang Naik Lori Bapa, Suara Budak Ini Buat Ramai Terpukau!

Segalanya bermula sejak 2 minggu lalu selepas kedua-dua orang tuanya bercerai sebelum dia tinggal bersendirian. Difahamkan ibunya telah ditangkap oleh Agensi Anti Dad4h Kebangsaan (AADK) dalam satu operasi dan kini di Penjara Tapah. Manakala bapa tirinya pula meninggaIkan mereka kira-kira 5 tahun lalu.

Kali terakhir dia mendapat khabar mengenai ayah kandungnya berada di Negeri Sembilan.

Saya merupakan anak tunggal. Selama ni memang saya duduk berdua dengan mak tapi sejak 2 minggu yang lalu ada seorang kawan beritahu mak sudah kena tanggap sebab dad4h. Saya tidak sempat pun berjumpa dengan mak. Tahu-tahu je balik rumah dah kosong dan tiada orang.

Tambahnya, disebabkan takut tinggal bersendirian di rumah itu, dia bertindak tumpang tidur kawan baiknya yang dikenali sebagai Syafik juga merupakan rakan sekelasnya dahulu.

Keluarga Syafik sangat baik, kebetulan pula mak dia dan mak saya berkawan, bila mereka perlu balik kampung jadi saya punbalik la ke rumah semula.

Rumah diterangi cahaya lilin..mandi di tandas stesen minyak

Tak nak menyusahkan orang

Menurut bekas murid Sekolah Kebangsaan (SK) Jati ini, dia menyatakan hasratnya untuk kembali ke sekolah dan berjumpa dengan kawan-kawan.

Tidak mahu adik Firdaus terus bersendirian di rumah itu, saudara Amiruddin menempatkannya di Rumah Transit Persatuan Budak Bus Stand Ipoh sebelum dibawa ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Ada pihak sanggup ambil & jaga..perlu persetujuan

Sumber : FB Pak Anjang Sinar Harian Harian Metro