Semasa

Tak Usah Pelihara Kucing Kalau Hanya Menyusahkan Jiran Tetangga!

Bagi peminat kucing pasti mengambil kesempatan untuk membela si bulus ini sebagai peneman. Keletahnya yang comel membuatkan sesiapa saja senang dengan kehadirannya di sisi. Tapi, diingatkan apabila membela kucing pelulah berpada-pada kerana boleh menimbulkan masalah dalam keluarga dan juga hidup berjiran. Seperti yang dijelaskan oleh Mufti Perlis iaitu Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

BACA : Kucing Trauma Kepala Dihentak Oleh Kanak-Kanak Datang Beraya, Akhirnya Dia..

Menurut beliau, pemilik kucing seharusnya memelihara haiwan tersebut dengan penuh terurus dan janganlah membiarkannya bebas keluar sehingga ke rumah jiran-jiran serta membuang najis di situ sehingga menyusahkan jiran tetangga yang lain. Persoalan itu dijelaskan bagi menjawab soalan yang diajukan oleh jemaah semasa kuliah mingguannya di Masjid Alwi.

Sekiranya kucing seseorang datang dan membuang najis di rumah jiran, tidak berdosa untuk jiran itu menangkap dan membuang kucing itu ke tempat yang lain.

Gambar Sekadar Hiasan

Tambahnya beliau lagi, tiada apa-apa hadis yang menyatakan Nabi Muhammad menyuruh umatnya untuk memelihara kucing, tapi baginda mengingatkan agar tidak membinasakan haiwan tersebut.

Tak salah kalau nak bela kalau cukup keperluannya..

Penjelasan ini telah menimbulkan pelbagai reaksi daripada para netizen apabila rata-rata mereka bersetuju dengan kenyataan yang diberikan ini lalu membanjiri laman Facebook. Malah ada juga yang memberikan pendapat mereka berkaitan isu itu.

Sumber : BH Online

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Telegram