Tips Berguna

Tak Nak Cepat Lesu Dan Letih Ketika Berpuasa? Pakar Diet Ini Ada Tipsnya!

Bulan ramadan bakal menjelma tidak lama saja lagi. Bulan yang sangat sinonim dengan waktu bersahur dan berbuka. Pasti ramai mudah terasa lapar dan letih sudah menjadi kebiasaan bagi yang sedang berpuasa. Perlu sentiasa diingatkan bahawa sahur itu bukan saja penting malah ada cara untuk menentukan tahap kecergasan kita sepanjang hari pada bulan mulia itu.

BACA : Hilangkan 10KG Dengan Mudah, Gadis Kongsi Tips Diet Sihat Semasa Ramadhan!

Gambar Sekadar Hiasan

Untuk mengelakkan simpt0m-simpt0m itu berlaku, jom kita ikuti beberapa tips yang disarankan oleh seorang pakar diet dan pemakanan, Nour Zibdeh untuk menyambut kedatangan ramadan ini tidak lama lagi.

1) Pemilihan makanan masa bersahur

Antara makanan yang digalakkan oleh Nour adalah nasi, telur, buah-buahan, dan air secukupnya. Anda juga disaran untuk mengurangkan kuantiti garam dalam masakan untuk mengelakkan anda berasa dahaga. Anda juga boleh mengambil roti bijirin penuh bersama buah-buahan yang kaya dengan nutrien.

Gambar Sekadar Hiasan
Gambar Sekadar Hiasan
Gambar Sekadar Hiasan

2) Tidur sekejap

Kebiasaannya, rasa lapar paling ketara sekali masa masuk waktu tengah hari. Jadi untuk mengelakkan kelaparan dan keletihan, anda boleh tidur sekejap.

Gambar Sekadar Hiasan

3) Lakukan senaman

Siapa kata kalau sedang berpuasa tidak boleh melakukan senaman? Anda boleh bersenam di taman mahupun berjalan kaki di kawasan perumahan. Namun, harus diingatkan bahawa hanya melakukan senaman ringan sahaja.

Gambar Sekadar Hiasan

4) Puasa dengan kurma!

Seperti diketahui umum, kurma merupakan makanan sunnah dan mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan tubuh badan. Jadi makanlah kurma ketika bersahur dan berbuka puasa!

Gambar Sekadar Hiasan

5) Sebelum sambung makan, solat dulu

Hal ini kerana perut anda akan mengecut selepas berbuka puasa selama lebih daripada 12 jam dan perut anda akan mudah kenyang pada awalnya. Masa berbuka anda boleh makan juadah yang tidak terlalu berat seperti segelas air, kurma, dan sup.

Gambar Sekadar Hiasan

6) Keseimbangan hidangan 

Makanan yang disediakan perlulah seimbang iaitu mengandungi protein, sebahagian karbohidrat, dan sayur-sayuran.

Gambar Sekadar Hiasan

Sumber : The Asian Parent