International Semasa

Telan Durian & Nangka Untuk Survive, Tapi Tentera AS Jadi Bahan Lawak Netizen

Untuk menjadi tentera, seseorang itu perlu sentiasa bersedia untuk menghadapi apa jua cabaran dan rintangan sewaktu berada di sesuatu tempat terutama sekali di dalam hutan. Hal ini kerana segalanya perlu dilakukan sendiri termasuklah dalam penyediaan makanan untuk dan mengelakkan daripada kelaparan serta perlu menggunakan apa saja bahan yang terdapat dalam hutan tersebut.

BACA : Sah Jadi Mualaf, Ustaz Firdaus Wong Pecah Rahsia Detik PengisIaman Michael Ang!

Gambar Sekadar Hiasan

Itulah yang dilakukan oleh sekumpulan tentera marin Amerika Syarikat ini sewaktu mempelajari latihan ‘survival’ daripada Singapore Armed Forces (SAF) menerusi beberapa foto yang dimuatnaik di Facebook 1st Marine Division. Latihan itu telah diadakan dalam kawasan hutan di Singapura kerana merupakan sebahagian daripada inisiatif Valiant Mark iaitu membina serta mengekalkan hubungan antarabangsa juga pertukaran pengetahuan taktikal.

Pasukan tentera marin AS ini diajar cara penyediaan makanan dan memasak, menghidupkan unggun api serta membina kawasan perlindungan dengan menggunakan bahan semula jadi dalam hutan.

Namun, apa yang menariknya antara aktiviti tersebut adalah mereka perlu 2 jenis buah tempatan iaitu nangka dan durian sebagai sara diri ketika di dalam hutan.

Ternyata latihan ‘survival’ yang dilakukan oleh pasukan tentera marin AS ini telah mencuri tumpuan ramai apabila rata-rata netizen tempatan ‘membahan’ tindakan mereka makan buah-buahan tersebut.

Lepas tu ramai2 pakat kentut bau durian 

Elok bagi belacan dengan petai biar diorang meloncat

Kena tentera kita..elak berebut2 tak cukup

Sumber : FB Himpunan Cerita Lawak 1st Marine Division