Inspirasi

Tak Mudah Nak Masuk Family Lain, Ketahuilah Realiti Sebenar Alam Perkahwinan!

“Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari”. Peribahasa Melayu ini nampaknya sesuai menggambarkan keruntuhan rumah tangga Fizo Omar dan juga Mawar Karim. Di saat ramai yang lega kerana konflik mereka sebelum ini sudah selesai, siapalah yang dapat menduga bahawa perkahwinan berusia 6 tahun itu terputus begitu sahaja. Walaupun pahit ditelan, namun itulah realitinya. Dalam pada itu, Mawar juga ada menyifatkan perpisahan ini sebagai pengorbanan terbesar yang pernah dibuat dalam hidupnya.

Baca : Ini Pengorbanan Terbesar Dalam Hidup Saya Untuk Fizo Dan Keluarganya Mawar

Tak mudah kita nak masuk dalam family orang lain

Dalam pada itu, seorang wanita di Facebooknya juga sempat berkongsikan rasa pilu apabila melihat keretakan rumah tangga pelakon dan usahawan tudung ini. Seperti yang sudah diketahui, Fizo dan Mawar berusaha sehabis baik dalam mendapatkan zuriat. Disangkakan perkahwinan mereka bakal bertambah bahagia dengan kehadiran Wan Maryam, malangnya sebaliknya pula yang terjadi.

Silaturrahim kedua-dua belah pihak sangat penting

Ariana sempat memetik tentang masalah rumah tangga yang berpunca daripada konflik melibatkan ipar duai. Namun bagi Ariana lagi, kita seharusnya melayani semua orang dengan baik kerana dunia ini ibarat roda. Mungkin hari ini dibuat pada orang lain. Namun di masa akan datang, kita tidak tahu kalau-kalau perkara buruk yang pernah dilakukan berbalik kepada diri sendiri.

Benda tak seronok, tapi terpaksa buat-buat seronok

Mengambil ikhtibar daripada kisah perpisahan seperti ini, Ariana menyampaikan pesan kepada generasi muda kini yang majorotinya agak tergopoh-gapah untuk berkahwin padahal perkara ini adalah hal serius. Alam perkahwinan memang nampak bahagia tatkala sudah menjadi halal dengan insan yang dicintai. Namun begitu, ramai yang tidak sedar perkahwinan juga merupakan sebuah bentuk pengorbanan.

Sumber : Facebook Nur Ariana Zulaikha