Cinta & Perhubungan Semasa

Risiko Kahwini Suami Anak Emak, Sila Semak 6 Ciri Ini.. No. 4 Tu Paling Ketara!

Seperti yang kita boleh lihat di media sosial hari ini, ramai golongan isteri yang meluahkan masalah ‘makan hati’ dengan sikap suami yang sering mengutamakan keluarganya. Umum mengetahui sikap suami yang sebegini sangat dititikberatkan dalam IsIam memandangkan syurga terletak di telapak kaki ibu walaupun dia sudah beristeri. Tapi jika keterlaluan boleh mendatangkan impak dalam sesebuah rumahtangga terutama sekali pada emosi si isteri.

BACA : “Jangan Jadi Ibu Bapa Atau Iparduai Yang Merampas Kebahagiaan Anak Menantu..”

Oleh itu, ciri-ciri di bawah ini bolehlah menjadi panduan wanita untuk mengenalpasti jika suami mereka mempunyai sifat anak emak, antaranya..

1) Bila datang bab puji, suami lebih mengagvngkan kehebatan ibunya berbanding isteri sendiri termasuklah persediaan makanan, penjagaan, dan macam-macam lagilah!

2) Suami selalu membanding-bandingkan isteri dan orang tuanya, malah si ibu adalah yang terbaik dalam setiap perkara dilakukan.

Gambar Sekadar Hiasan

3) Si suami ni akan mengadu apa saja pada ibunya walaupun hanya benda remeh-temeh saja termasuklah bila isteri suruh buat kerja rumah, tinggi suara, dan sebagainya. Selepas itu, mulalah si ibu mula campur tangan konon nak jadi penyelamat.

4) Apa saja perbualan mahupun keputusan, mesti perlu penglibatan dan tindakan daripada ibunya. Antara contohnya termasuklah keputusan mahu berpindah ke rumah sendiri, beli kereta baru, dan sebagainya pasti si anak mendapatkan pendapat ibu daripada isterinya sendiri.

Gambar Sekadar Hiasan

5) Apabila tiba hari gaji dan menguruskan perbelanjaan rumah, pasti akan diketuai oleh si ibu sampai isteri terdiam tak boleh nak bersuara. Malah kadangkala si suami akan mengutamakan n4fkah si ibu sedangkan isteri dan anak-anak perlu menjadi keutamaan suami dalam tanggungjawab pemberian nafkah.

6) Setiap masa terluang yang ada, dia akan pulang ke pangkuan ibunya tidak kiralah hari bekerja atau hari minggu sekalipun. Alasan, kononnya dia tak sanggup nak tinggalkan ibunya sendirian dan menghabiskan masa yang agak lama untuk bersama.

Gambar Sekadar Hiasan

Namun, tidak semua rumahtangga akan musnah jika si suami bersifat anak emak sekiranya isteri tahu memainkan peranan penting apabila berhadapan dengan situasi ini. Antara solusi yang boleh dilakukan para isteri termasuklah berkomunikasi secara terbuka, sering mengingatkan si suami bahawa dia memiliki keluarganya sendiri untuk dijaga, dan mampu buat keputusan bersama. Manakala tindakan suami pula, berilah perhatian sepenuhnya untuk isteri dan anak-anak walaupun dibesarkan dengan kasih sayang oleh ibunya.

Sumber : Mingguan Wanita