Cinta & Perhubungan Fesyen & Gaya Hidup

‘Tak Kuat’ Asyik Bergaduh Dalam Hubungan Jarak Jauh? Cuba Dulu 3 Tips Ajaib Ini

Siapa sahaja ingin berjauhan dengan orang yang mereka sayang? Kadangkala dek komitmen lain, sesetengah couple terpaksa menjalinkan hubungan cinta jarak jauh (PJJ). Namun apabila memilih menjalani perhubungan sebegini, pastinya mereka tidak dapat lari daripada masalah. Bahkan, mungkin ada sahaja perbalahan dari hari ke hari yang tiada berpenghujung. Begitulah senario PJJ yang mungkin sedang dialami oleh sesetengah insan bercinta.

BACA: Ramai Manusia Fake Wanita Ini Kongsi Tips Pilih Teman Hidup Sebelum Kahwin

Pun begitu, jarak sebenarnya bukanlah punca pergaduhan dalam sesebuah hubungan cinta sekiranya couple itu mempunyai kesefahaman dalam tindakan. Menurut portal Hello Sehat, terdapat tiga langkah yang boleh dijadikan panduan untuk mengatasi masalah seperti ini.

Gambar sekadar hiasan

1. Ikut jadual yang ditetapkan

Zaman sekarang sudah ada pelbagai aplikasi canggih untuk berhubung dengan insan tersayang. Biarpun hanya mendengar suara ketika on-call atau menatap wajah menerusi panggilan video, namun itu sudah memadai untuk mengubati kerinduan. Malah menurut kajian dari University of San Francisco, konflik dalam hubungan sering terjadi akibat rasa kurang tenang bila berjauhan. Lantaran itu, anda perlu menetapkan jadual untuk berkomunikasi. Selain itu, cubalah untuk konsisten mengikut jadual yang sudah ditetapkan.

2. Lebih fokus terhadap kualiti bersama

Sementara itu, pergaduhan dalam PJJ juga boleh dikurangkan seandainya anda lebih memfokuskan terhadap kualiti berbanding kuantiti menghabiskan waktu bersama. Walau mungkin tidak kerap berkomunikasi, tetapi sesekali itu luangkanlah masa untuk berbicara bermacam topik dengan si dia. Dengan banyak berkongsi cerita, siapa tahu hubungan dengan partner akan lebih erat berbanding mereka yang jarak dekat.

Gambar sekadar hiasan

3. Saling percaya antara satu sama lain

Bagaimanapun, kunci dalam hubungan jarak jauh ini sebenarnya adalah nilai kepercayaan. Benar, terpisah dengan jarak dan waktu sering kali membuatkan kita rasa insecure atau kurang yakin dengan partner. Perkara ini sekali gus akan menyebabkan couple itu sentiasa dibelenggu perbalahan. Oleh yang demikian, tiada jalan lain melainkan anda sendiri haruslah meletakkan kepercayaan kepada si dia.

Gambar sekadar hiasan

Sumber: Hello Sehat

Youtube

Facebook

Telegram

Kisah Dunia Telegram

Nak Dapatkan Cerita Viral & Trending?

Install Kisah Dunia
×