Inspirasi

Siang Penuntut Perubatan, Malam Imam Tarawih.. Bakal Doktor Ini Cetus Inspirasi

Hari ini sudah memasuki hari yang ketujuh umat IsIam menjalani ibadah puasa. Sudah pasti ramai yang mengambil kesempatan di bulan mulia ini untuk menunaikan solat sunat tarawih di masjid-masjid berdekatan rumah mereka. Menjadi kelaziman setiap tahun pihak masjid akan memanggil para imam yang terdiri daripada pelajar tahfiz untuk mengimamkan solat sunat tersebut.

BACA : Viral Solat Tarawih Laju, Sah Ke Tak Sebenarnya? Ini Penjelasan PU Azman

Itulah yang dapat digambarkan dengan suasana Masjid Raja Haji Fi Sabilillah dan juga beberapa masjid sekitar Lembah Klang dan Sungai Petani, Kedah apabila pihak pengurusan menjemput Muhammad Syazwan Mohd Basil untuk menjadi imam di situ.

Kredit Foto : Metro

Muhammad Syazwan yang berasal dari Pulau Pinang ini merupakan penuntut tahun akhir jurusan perubatan dan pembed4han di Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS).

Jika kita ada Al-Quran, apa saja laluan yang dipilih menjadi lebih mudah.

Dia juga telah menghafaz 30 juzuk Al-Quran semasa menuntut di Darul Quran dan kini sedang menjalani latihan praktikal di HospitaI Putrajaya sebagai persediaan sebelum bergelar seorang doktor perubatan.

Kredit Foto : Metro

Meskipun sibuk dengan rutinnya pada waktu siang, namun setiap hari jadual harian sepanjang malam bulan mulia ini terisi dengan tugasan mengimamkan solat tarawih dan membimbing qiamullail.

Muhammad Syazwan mengimamkan solat tarawih

Menurutnya, kesibukan sebagai salah seorang penuntut bukanlah penghalang untuk mengimbangkan bekalan dunia dan akhirat termasuklah melaksanakan tugas sambilan sebagai Imam Rawatib di masjid di Raja Haji Fi Sabilillah, Cyberjaya.

Jadi Imam Rawatib sejak 2015

Ambil masa setengah jam baca al-Quran, lancarkan bacaan solat

Al-Quran amalan akhirat, kerjaya doktor di dunia diseimbangkan

Para netizen di Facebook juga turut berasa kagum dan terinspirasi dengan apa yang dilakukan Muhammad Syazwan kerana pandai membahagikan masa antara tugas harian serta tanggungjawab.

Subhanallah..hebat..pejuang agama..kaya dunia akhirat

Bertuah..Anak2 yang hebat dari didikan ibu & ayah yang hebat

Subhanallah inspirasi saya didik anak nanti al hafiz doktor

Sumber : Harian Metro FB Masjid Raja Haji Fi Sabilillah Syazwan Basil

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Telegram