Santai Semasa

Viral Solat Tarawih Laju, Sah Ke Tak Sebenarnya? – Ini Penjelasan PU Azman

Viral Solat Tarawih Laju, Sah Ke Tak Sebenarnya? - Ini Penjelasan PU Azman 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Semalam telah viral satu video di Twitter memaparkan seorang imam terkumat-kamit membaca Al-Fatihah dan surah lazim sambil diikuti oleh makmum ketika mengerjakan solat sunat tarawih di sebuah masjid. Difahamkan, kejadian itu berlaku di Indonesia dan masyarakat di sana telah lama mengamalkan rutin sedemikian. Mereka dikatakan mampu menghabiskan solat sunat sebanyak 23 rakaat termasuk witir itu dalam masa kurang 10 minit!

BACA : Hukum Orang Yang Berpuasa Tapi Tak Solat

Viral Solat Tarawih Laju, Sah Ke Tak Sebenarnya? - Ini Penjelasan PU Azman 2

Jelas sekali perbuatan itu mendatangkan kurang senang ramai pihak apabila rata-rata mereka mempersoalkan sama ada bacaan mereka itu sah ataupun tidak. Terpanggil untuk mengulas lanjut mengenai perkara itu, PU Azman tampil memberi penjelasan.

Viral Solat Tarawih Laju, Sah Ke Tak Sebenarnya? - Ini Penjelasan PU Azman 3

Baca laju terutama sekali surah Al-Fatihah kita pun faham sembahyang ini ada rukun. Kalau rukun rosak maka keseluruhan sembahyang itu rosak. Salah satu rukunnya adalah Al-Fatihah. Kalau nak baca laju tu kena tengok laju macam mana.

Viral Solat Tarawih Laju, Sah Ke Tak Sebenarnya? - Ini Penjelasan PU Azman 4
Gambar Sekadar Hiasan

Ada bacaan laju yang dibenarkan, tartil, tak melanggar tajwid dan makhraj huruf. Perkara itu tidak menjadi masalah. Boleh baca laju yang dibenarkan di samping mesti menjaga makhraj dan hukum tajwid.

Viral Solat Tarawih Laju, Sah Ke Tak Sebenarnya? - Ini Penjelasan PU Azman 5
Gambar Sekadar Hiasan

Tak ada masalah nak baca ayat-ayat pendek yang penting kualiti. Kita bukan nak bilangan kuantiti tarawih tapi kualiti. Bayangkan dalam keadaan laju kita nak kejar dengan nafas, tercungap-cungap, dan memberi pengaruh kepada anggota badan kita.

Viral Solat Tarawih Laju, Sah Ke Tak Sebenarnya? - Ini Penjelasan PU Azman 6
Gambar Sekadar Hiasan

Maka ia juga memberi kesan kepada psikologi dan hati kita. Akhirnya kita hilang salah satu daripada mutiara sembahyang iaitu khusuk dalam solat. Allah ada sebutkan Al-Quran Allah ada sebutkan menerusi Surah Al-Mu’minun merupakan ciri orang beriman berjaya.

Tambah PU Azman lagi, maka bila kita baca Al-Fatihah atau surah-surah yang pendek dan merasakan ketenangan, dengan izin Allah kita akan faham, khusuk, dan mendapat pahala.

Tarawih dengan imam baca laju

Sumber : Astro Gempak

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Majlis Melamar Tayang Di Live TV Selama 6 Jam, Aktor Nangis Tengok Bakal Isteri
🔥Ibu Tunggu Hari Bersalin Dikecam Tayang Makan Nanas, Betul Ke Janin Akan Gugur?
🔥Sempat Berbalas Ayat Masa Perit Bersalin, Scene ‘Tak Logik’ RASN Curi Tumpuan

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram