Semasa Tips Berguna

Apa Hukum Pakai Lipstick Bagi Perempuan Di Bulan Ramadhan?

Menjadi seorang wanita sudah pasti ingin sentiasa kelihatan cantik setiap masa. Ada yang sanggup habis beratus ringgit semata-mata untuk memiliki barangan make up yang diimpikan terutama sekali gincu. Seperti diketahui ramai, umat IsIam di seluruh dunia kini sedang menjalankan ibadah puasa. Namun, masih ada yang tertanya-tanya apakah hukum memakai gincu ketika menjalankan rukun IsIam yang ketiga ini.

BACA : Hukum Orang Yang Berpuasa Tapi Tak Solat

Gambar Sekadar Hiasan

Terpanggil untuk menjawab mengenai persoalan itu, Ustaz Haslin Baharin memberi penjelasan menerusi artikel di Harian Metro.

Hukum bergincu untuk berhias, diharamkan

Hal ini kerana ia termasuk bersolek dengan solekan yang boleh menimbulkan perasaan gh4irah kepada golongan lelaki. Bukan setakat gincu sahaja, malah pemerah pipi dan berwangi-wangian di luar rumah juga.

Gambar Sekadar Hiasan

Hukum memakai gincu dari segi orang yang sedang berpuasa boleh dibahagikan kepada 3 :

1) Makruh

Pakai tanpa sebarang tujuan, malah jika tertelan sebahagian daripadanya maka batallah puasa seseorang itu. Individu tersebut wajib qada ataupun menggantikannya pada bulan yang lain.

2) Harus

Pakai dengan tujuan untuk melembabkan bibir dan tiada sebarang rasa atau sesuatu benda sampai sehingga ke kerongkong.

Gambar Sekadar Hiasan

3) Perubatan

Pakai gincu dengan tujuan perubatan dan terdesak adalah dibolehkan kerana tujuan yang mendesakkan itu.

Gambar Sekadar Hiasan

Tetapi jika tertelan secara tidak disengajakan dalam bentuk yang sangat sikit, maka ia dimaafkan. Sepertimana yang disandarkan kepada hukum merasa makanan ketika seseorang itu sedang berpuasa.

Sumber : Harian Metro