Hiburan Semasa

“Sejahat-jahat Manusia Allah Masih Sayang…” – Isteri Lan Pet Pet Redha

"Sejahat-jahat Manusia Allah Masih Sayang..." - Isteri Lan Pet Pet Redha 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Berikutan tular kejadian tentang seorang pengawal keselamatan dipukuI pada Ahad lalu, rata-rata masyarakat telah mengecam tindakan yang dilakukan oleh pelawak, Lan Pet Pet sebagai satu perilaku seperti s4mseng dan tidak menghorm4ti orang tua. Meskipun dia kini sudah dibebaskan dengan jaminan p0lis, namun dia bakal berdepan pula dengan tuntutan saman yang bakal difailkan oleh pengawal tersebut.

BACA: Trauma DipukuI, Pengawal Keselamatan Ini Bakal Saman Lan Pet Pet!

"Sejahat-jahat Manusia Allah Masih Sayang..." - Isteri Lan Pet Pet Redha 2

Turut terkena tempias kecaman daripada netizen adalah isterinya, Ruby yang juga merupakan salah seorang adik kepada aktres terkenal, Rozita Che Wan. Menerusi beberapa posting terbaru di IG miliknya, dia redha dengan nasib yang telah melanda keluarganya itu selain berkongsi beberapa kata-kata hikmah tentang hikmah bermaafan kepada orang lain.

Setiap kecaman & celaan…saya maafkan in advance 


View this post on Instagram

AMALAN RINGAN PEMBAWA KE SYURGA . Amalkan sebelum tidur setiap hari. Ringan bukan bermakna mudah dilakukan. Namun tak perlu dalam sesuatu keadaan, sambil baring saja boleh memaafkan sesiapa saja… . Maafkan SETIAP orang dan BERSIHKAN diri dari segala rasa IRI dan BENCI. Tidurlah setiap malam dalam keadaan TANPA dendam dan tanpa rasa sakit hati. Insya Allah SYURGA menanti. Fadhilatnya sudah dibuktikan oleh sahabat Nabi. . “Ya Rabb, berilah keampunan kpd kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dulu dari kami, dan janganlah Engkau membiarkan kedengkian dalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman; Ya Rabb kami, Sesungguhnya Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang”. (QS. Al Hasyr: 10) . Panduan dari kisah yg diabadikan Abdullah bin Mubarok rahimahullah dalam kitab Zuhud. Diriwayatkan oleh Anas bin Malik r.a. . . #mayAllahguideusright❤️ Setiap pekara buruk yang Allah izinkan berlaku pasti ada HIKMAH. Pandangan mata zahir manusia mungkin nampak buruk. Pandangan dgn hikmah akan berikan kita rasa TENANG dan TERIMA setiap apa yg Allah takdirkan itu dengan REDHA. Kerana setiap kejadian buruk ada kebaikan disebaliknya. InsyaAllah… Setiap kecaman dan celaan SAYA MAAFKAN. Saya maafkan in advance. Krn kita semua manusia tk sempurna. ??

A post shared by RubyCheWan (@rubychewan) on

Sejahat-jahat manusia Allah masih sayang…

View this post on Instagram

SEJAHAT-JAHATNYA MANUSIA ALLAH MASIH SAYANG . Rasulullah SAW juga bersabda : Allah berfirman ; . ”Wahai anak Adam, walaupun dosa kamu mencapai SETINGGI langit , kemudian kamu BERISTIGHFAR memohon AMPUN kepada-Ku, maka niscaya Aku ampuni kamu, dan Aku TIDAK peduli". . Hadist Shohih Riwayat Tirmidi no : 2540 dan Ahmad : 5/ 172 . Rosulullah saw bersabda ; “Tidak ada satupun seorang hamba yang berbuat suatu dosa, kemudian berdiri untuk mengambil air wudhuk, kemudian melakukan solat dan beristighfar untuk meminta ampun kepada Allah, kecuali Allah akan mengampuni dosanya. Kemudian Rosulullah SAW membaca surah Ali Imran , ayat : 135, yang artinya : . . “Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan KEJI atau menganiaya diri sendiri mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui.“ . Hadist Hasan Riwayat Tirmidzi no : 3009, Abu Daud, no ; 1521 . . TIADA manusia yang sempurna di muka bumi ni. Fitrah kejadian manusia tidak ada kesempurnaan kecuali Nabi kita Nabi Muhammad SAW dan 4 wanita sempurna dunia. . . Kelebihan orang yang MEMAAFKAN orang lain ini adalah mendapat KECINTAAN dan KEAMPUNAN daripada Allah serta mendapat PEMBELAAN daripada-Nya. Wallahu’alam??. . #mayAllahguideusright❤️ Pakaian : @maliqajilbabsyarii by @rubychewan #comingsoon!!!

A post shared by RubyCheWan (@rubychewan) on

"Sejahat-jahat Manusia Allah Masih Sayang..." - Isteri Lan Pet Pet Redha 3

Walaupun masih ada yang memberi kecaman, namun rata-rata pengikut di laman IG miliknya memberikan kata-kata semangat supaya dia tabah menghadapi ujian ini.

Didik la suami puan jadi penyabar…nampaknya kurang sabar

"Sejahat-jahat Manusia Allah Masih Sayang..." - Isteri Lan Pet Pet Redha 4


Wife dia humble sangat..nape la suami dia camtu pulak

"Sejahat-jahat Manusia Allah Masih Sayang..." - Isteri Lan Pet Pet Redha 5

Semoga kuat semangat…

"Sejahat-jahat Manusia Allah Masih Sayang..." - Isteri Lan Pet Pet Redha 6

Yang salah suami dia…dia share benda baik ambik saja


"Sejahat-jahat Manusia Allah Masih Sayang..." - Isteri Lan Pet Pet Redha 7

Sumber: IG rubychewan & Harian Metro

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Tertukar Anak Cuma Drama Rekaan? Suami Bersuara-“Macam Mana Tertukar Troli?”
🔥Majlis Melamar Tayang Di Live TV Selama 6 Jam, Aktor Nangis Tengok Bakal Isteri
🔥Ibu Tunggu Hari Bersalin Dikecam Tayang Makan Nanas, Betul Ke Janin Akan Gugur?

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram