Semasa Viral

“Saya Nak Sekolah, Jadi Orang Baik..” – Adik ‘Gelandangan’ Kini Mula Hidup Baru

Baru-baru ini, tular kisah pilu tentang seorang remaja berusia 12 tahun yang terpaksa meneruskan hidup umpama gelandangan apabila terpaksa tinggal di sebuah rumah ‘sampah’ susulan ibunya ditahan pihak berkuasa dipercayai akibat terpalit dengan masalah d4dah. Bagaimanapun, nasib adik Mohd Firdaus bin Abdullah bakal berubah apabila ditempatkan di rumah Pertubuhan Badan Kebajikan Anak-Anak Yatim Darussalam, Ipoh, bermula pada hari ini.

BACA: Tinggal Sendiri Macam Gelandangan, Kisah Budak 12 Tahun Ini Meruntun Jiwa!

Menurut laporan Harian Metro, remaja tersebut telah mendapat banyak bantuan, terutamanya daripada Presiden Persatuan Budak Bus Stand Ipoh, Encik Amiruddin Mohd Daud, atau lebih mesra dipanggil Tok Anjang yang bersedia menjadi penjaga sementaranya. Namun, dia mahu adik Firdaus menetap di rumah jagaan itu terlebih dahulu pada peringkat awal ini.

Lebih baik duduk sini dulu…lebih terurus persekolahan, belajar agama & lain-lain

Semalam, Firdaus juga berkesempatan dibawa ke kedai gunting rambut dan membeli baju baru. Menariknya lagi, ramai yang menyumbang perbelanjaan semalam gara-gara kisahnya tempoh hari.

Gunting rambut ada yang bayarkan…makan minum diberi percuma

Hari ini kami jaga Firdaus…besok kamu tengok-tengokkan anak cucu kami

Dalam pada itu, Firdaus sendiri sangat gembira dan berterima kasih atas semua bantuan yang dihulurkan, serta berjanji untuk berusaha menggapai cita-citanya menjadi seorang anggota p0lis dewasa kelak.

Saya nak berubah jadi lebih baik…terima kasih bantu saya Malaysia

Sumber: FB Pak AnjangHarian Metro