Semasa Viral

Rumah Dipecah Masuk.. Berkat Jiran Prihatin, Akhirnya Pencuri Dicekup PoIis!

Sejak kebelakangan ini banyak kejadian pecah masuk rumah sering berlaku. Sebab itulah, jiran-jiran memainkan peranan penting untuk memantau sekeliling demi keselamatan sekiranya seseorang jiran itu tiada di rumah. Seperti yang dikongsikan oleh saudara Faizal Zainuddin di Facebook mengenai sikap prihatin jiran tetangga di kawasan perumahan di Bangi yang bertindak menghubungi pihak poIis sejurus mendapati ada pencuri cuba memasuki sebuah rumah.

BACA : Tak Jaga Solat Punca Berlaku Masalah Rumah Tangga – Mufti Wilayah Persekutuan

Menurut kapsyen yang ditulis, insiden ini dikongsikan melalui Whatsapp group perumahan berserta beberapa gambar memaparkan seseorang tidak dikenali memanjat bumbung sebuah rumah untuk memecah masuk. Suspek dipercayai masuk ke rumah itu melalui atap genting meskipun semua pintu dan tingkap kelihatan bertutup rapat oleh tuan rumah.

Atas sikap prihatin jiran tetangga di situ, mereka terus menghubungi pihak poIis untuk memaklumkan mengenai perkara itu. Sejurus tiba, mereka meminta kebenaran daripada tuan rumah yang kebetulan tiada di Bangi ketika kejadian untuk masuk. Pada jam 8.50 pagi, akhirnya pihak poIis berjaya menangkap suspek dan terus dibawa ke balai poIis.

Syabas, anda punya jiran yang hebat!

Para netizen yang mengetahui akan perkara itu turut memuji sikap prihatin dan tindakan pantas jiran tetangga di perumahan tersebut dalam menjaga keselamatan kawasan berkenaan daripada dicerob0h orang tidak bertanggungjawab. Malah, ada juga netizen berpendapat suspek adalah penagih melihat kepada fizikal luarannya.

Sumber : FB Faizal Zainuddin