Semasa Tips Berguna

Tak Jaga Solat Punca Berlaku Masalah Rumah Tangga – Mufti Wilayah Persekutuan

Sebagai umat IsIam pasti tahu bahawa solat adalah wajib dan merupakan tiang agama. Jika seseorang itu cuIas dalam solat maka runtuhlah tiang itu. Begitu jugalah bagi orang-orang yang telah berkahwin, solat perlu dilaksanakan demi menjaga keharmonian dalam sesebuah keluarga seperti yang dijelaskan oleh Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri.

BACA : Hukum Orang Yang Berpuasa Tapi Tak Solat

Menurutnya menerusi video di Instagram, kegagalan dalam menjaga rukun IsIam kedua itu boleh menyebabkan timbulnya habluminassyaitan iaitu hubungan yang terbina di antara manusia dan juga syaitan.

Kalau solat ini adalah hablumminannas iaitu hubungan sesama manusia, apabila wujudnya habluminnallah  iaitu hubungan manusia dengan Allah maka hablumminannas akan terwujud.

Gambar Sekadar Hiasan

Bila wujudnya hablumimallah, maknanya tak wujud lagi hablumminasyaitan kerana sifat syaitan akan pisahkan suami isteri, tetapi apabila ini berlaku, dia akan jadi kukuh dan ampuh.

Punca masalah rumah tangga berlaku..tak pernah solat jemaah

Tambahnya, antara tanggungjawab yang dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW apabila berada di rumah adalah dengan mengajak ahli keluarganya mendirikan solat.

Gambar Sekadar Hiasan

Jelasnya menerusi celahan ayat cer4i dalam surah Al-Baqarah, Allah sengaja menyebut sepotong ayat yang menyuruh umatnya menjaga solat 5 waktu dan solat pertengahan dengan penuh patuh serta taat.

Kemudian bincang balik ayat perpisahan, ulama ada fikir apakah puncanya. Fikir punyalah fikir, mereka katakan, siapa yang menjaga solatnya, maka rumah tangga dia kukuh.

Video penuh tak jaga solat punca berlaku masalah rumah tangga

Sumber : Astro Awani IG drzulkifli.albakri