Semasa

Pernah Buang Cyst, Rupanya Ini Cabaran 4 Tahun Mawar Karim Demi Dapatkan Anak!

Berita perpisahan Fizo Omar dan Mawar Karim telah mengejutkan kita semua. Sepasang suami isteri yang kelihatan bahagia lebih-lebih lagi selepas dikurniakan zuriat pada 2017 lalu akhirnya terpaksa memilih jalan berpisah. Nampaknya, ramai juga netizen yang menyuarakan rasa kasihan kepada anak mereka iaitu Wan Maryam. Mengimbas semula detik beberapa tahun lalu, rupanya Mawar perlu menghadapi beberapa cabaran sebelum dikurniakan zuriat.

Baca : Tak Mudah Nak Masuk Family Lain, Ketahuilah Realiti Sebenar Alam Perkahwinan!

Seperti yang sudah diketahui, tiada suami isteri yang enggan menimang cahaya mata selepas mendirikan rumah tangga. Namun begitu, Sang Pencipta telah menentukan semua takdir mengikut kehendak-Nya sendiri. Samalah seperti apa yang dilalui oleh Mawar Karim dalam hidupnya. Menurut portal Nona, Mawar sebenarnya pernah menghidap Endometriosis sebelum berjaya hamil selepas 4 tahun berkahwin.

Bagi yang tidak tahu, Endometriosis merupakan satu peny4kit berkaitan sistem reproduski wanita dan biasa dialami oleh golongan wanita. Menurut info dari My Health lagi, ia adalah keadaan di mana lapisan tisu yang biasanya melekat di rahim tetapi tumbuh di luar rahim. Bukan sahaja sering dijumpai pada sekitar ovari, malahan otot yang menyokong uterus. Lebih buruk lagi, ia boleh menimbulkan masalah mandul.

Mawar dan Fizo turut mengikuti kelas simulasi bayi

Selepas menjalani operation membuang cyst, Tuhan seolah-olah mengabulkan doa Mawar apabila dia disahkan hamil secara semulajadi tanpa menjalani kaedah IVF. Meniti kepada fasa ketika kandungannya semakin aktif, usahawan cantik ini mula memperdengarkan bacaan ayat suci Al-Quran bagi merangsang bayi.

Elakkan fast food

Mawar juga sempat menitipkan pesan kepada wanita di luar sana yang menghadapi masalah sama untuk berusaha menemui ramai doktor. Apa yang paling penting, suami isteri harus peka dengan keadaan semasa perkahwinan mereka. Jika sudah ada tanda-tanda sukar hamil, Mawar menasihatkan agar terus menemui doktor bagi menjalani pemeriksaan lanjut.

Video Mawar & Fizo

6 Tahun Bertahan, Akhirnya Terlerai Ikatan Fizo dan Mawar

"Saya korbankan kasih saya demi kebahagiaan fizo& keluarga"- Mawar#kisahdunia #esletop #mrredqueen #alleyhan

Posted by Kisah Dunia on Thursday, July 11, 2019

Sumber : Portal My Health dan Nona

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Maaf

Sila matikan Ad Blocker untuk membaca artikel dalam portal ini