Realiti Hidup Semasa

Penyamun Belasah & Ugut Letak Dad4h, Kakak Pemandu Grab Dedah Kisah Sebenar!

Sejak akhir-akhir ini, jenayah yang melibatkan perkhidmatan e-hailing, iaitu Grab dilihat semakin serius. Meskipun pada mulanya ramai yang meragui tahap keselamatan penumpang aplikasi terbabit, namun nampaknya para pemandu pula dilihat sering menjadi mangsa samun, rompak dan bermacam lagi seperti dalam sebuah kejadian yang berlaku di Taman Jasmin, Kajang pada Jumaat lalu.

BACA: Padah Salah Naik Grab, Wanita Ini Hampir Jadi Mangsa R0g0l!

Menurut laporan daripada portal Harian Metro, seorang pemandu perhidmatan terbabit telah menjadi mangsa samun oleh 2 lelaki yang juga merupakan pelanggannya. Dia juga terpaksa menjadi tebusan suspek sebelum akhirnya berjaya melarikan diri ketika kereta Proton Saga FLX yang dipandu oleh suspek berhenti di persimpangan lampu isyarat.

Gambar sekadar hiasan

Difahamkan dalam insiden itu, suspek telah berjaya melarikan wang tunai, dokumen pengenalan diri serta lesen mangsa, semua kad bank dan kereta milik mangsa. Dia juga mengalami keceder4an pada bahagiann dada dan muka akibat dibelasah suspek.

Dalam pada itu, kakak mangsa ada membuat hebahan di laman FB tentang insiden yang menimpa adiknya itu dan memohon pertolongan daripada orang ramai untuk mencari kereta yang dilarikan tersebut.

Selepas laporan portal berita itu dikeluarkan, dia kemudiannya memaklumkan di ruangan komen bahawa kereta itu telah ditemui tersadai di tepi jalan.

Lebih dahsyat lagi, dia turut memaklumkan yang adiknya itu telah dibelasah lebih teruk lagi daripada yang dilaporkan pihak media, dan terpaksa melepaskan diri dari dalam kereta saat ianya bergerak.

Berita tersebut ternyata mengundang rasa bimbang dalam diri netizen, terutamanya mereka yang mempunyai ahli keluarga yang menjadi pemandu e-hailing tersebut.

Memandu Grab memang risiko dirompak & sebagainya

Jangan benarkan tumpang penumpang di luar pesanan sistem Grab

Hati-hati…baca doa moga dilindungi demi mencari rezeki

Minta Grab daftarkan identiti penumpang dengan betul

Gambar sekadar hiasan

Sumber: Harian Metro & FB Chinta Erieyna

[instagram-feed]