Tips Berguna

Minat Kura-Kura Tapi Takut Cepat M4ti? Gadis Kongsi Tips, 10 Tahun Masih Hidup!

Jika bercakap tentang binatang peliharaan, pastinya ramai yang memilih haiwan-haiwan seperti anjing, burung, kucing dan juga ikan sebagai haiwan untuk dipelihara. Mempunyai binatang peliharaan bukan sahaja boleh dijadikan hobi malahan ia juga boleh membantu mengurangkan tekanan. Namun, ramai yang kurang gemar membela kura-kura memandangkan kura-kura dikatakan sebagai haiwan yang cepat m4ti.

Baca : [VIDEO] “Berdekah!” – Zizan Troll Kura-Kura ‘Jalanan’ Buat Ramai Pecah Perut

Namun melalui Twitter seorang gadis bernama Innanie, dia telah membuat perkongsian bagaimana dia menjaga kura-kura (bernama Kontot) sehingga binatang tersebut membesar dengan baik dan mampu hidup sehingga 10 tahun lamanya.

Dahulu vs 10 tahun kemudian

Bela kura-kura mudah tapi kena teliti

Menurut Innanie, kura-kura perlu dijaga dengan penuh perhatian ketika mereka masih kecil. Berikut merupakan beberapa cara penting yang boleh digunakan untuk menjaga kura-kura :

Perlu kerap ganti air

Oleh kerana kura-kura cepat mengotorkan air, pembela harus merajinkan diri untuk sentiasa menukar air akuarium.

Seimbangkan pencahayaan

Hubungan cahaya dan hayat kura-kura juga sangat penting. Cahaya yang diterima kura-kura tidak boleh sentiasa cerah ataupun gelap begi mengelakkan cangkerangnya menjadi cepat berlumut.

Jangan bagi kura-kura makanan proses

Kura-kura akan menerima semua makanan yang ‘dicampakkan’ kepada mereka. Namun, tahap penghadaman yang berbeza membuatkan kita perlu memberi makanan yang sesuai buat mereka.

Beri makanan organik seperti buah, sayur atau anak ikan

Kura-kura boleh hidup tanpa p4sangan

Mungkin ada yang risau jika kura-kura mereka tidak mempunyai p4sangan namun ia tidak menjadi sebarang masalah dan tiada kaitan dengan tanggapan bahawa binatang ini cepat m4ti.

Kura-kura boleh bertelur walaupun tanpa kehadiran si jantan

Sumber : Twitter Innanie Ariffin

[instagram-feed]