Santai

“Ilmu Takde Sibuk Nak Kahwin Awal”- Dengar Nasihat Jiran, Anak Pula Jadi Mangsa

Satu perkongsian di sebuah Facebook page telah memaparkan gambar keceder4an yang dialami seorang bayi ini pada bahagian put1ng dadanya yang kemerahan dan bengk4k akibat dipicit oleh ibu bapanya. Ia berpunca apabila pas4ngan suami isteri itu termakan nasihat jirannya yang menyarankan mereka memicit bahagian tersebut untuk mengeluarkan punat susunya yang tenggelam ke dalam.

BACA: Bidan Dedah Cerita Jaga 2 Wanita Berpantang, Jahitan Terbuka Gara-Gara Suami!

Jiran sebelah cakap kena picit, nak keluarkan punat susunya 

Perkara itu membuatkan ramai netizen marah dan mengkritik sikap ibu bapa berkenaan yang kurang berilmu dalam penjagaan anak-anak yang masih bayi.

Gambar sekadar hiasan

Kisah tersebut telah dikongsikan di Twitter oleh seorang lelaki ini lalu menjadi tumpuan pengguna di Twitter.

Sebab tu jadi parents ni kena ade ilmu 

Peliknya.. patut ibu2 muda lebih berpengetahuan tinggi 

Masalahnya jiran2 pun suka sibuk 

Gambar sekadar hiasan

Manusia ni kalau percaya mitos memang wajib eh?

Ilmu takde sibuk nak kahwin awal

Hakikatnya, perkara seperti ini seringkali berlaku dalam masyarakat. Di mana, ibu bapa yang masih muda terutamanya yang baru menimang anak pertama seringkali terpengaruh dengan nasihat-nasihat orang sekeliling.

Better dengar cakap doktor 

Namun, ada juga ibu bapa yang masih mampu berfikiran rasional untuk tidak mendengar nasihat sebegini yang diarahkan oleh jururawat.

Sama macam anak saya.. nurse suruh picit keluarkan.. saya tak buat

Sumber: FB Cahaya Mata dan Twitter ardnie

[instagram-feed]