Inspirasi Semasa Viral

Kesian Lihat Baju Murid Kotor & Berbau, Cikgu Ini Rela Basuhkan Uniform Sekolah

2 hari lalu, seorang cikgu Pendidikan Jasmani di sebuah sekolah bernama Farrah Norashikin Juhari membuat perkongsian di laman Facebook mengenai anak muridnya yang memakai uniform sekolah agak kotor dan berbau. Disebabkan itu dia nekad membawa pulang pakaian tersebut ke rumah untuk membasuhnya sehingga bersih. Namun, cikgu Farrah memiliki alasan tersendiri mengapa dia berbuat demikian.

BACA : Kena Pindah Lepas 7 Tahun Berbakti, Air Mata Jantan Guru Ini Akhirnya Menitis..

Memetik laporan daripada Harian Metro, dia tiada niat untuk mengaibkan mana-mana pihak tapi melakukannya atas dasar tanggungjawab sebagai seorang guru yang mahukan anak muridnya selesa dan bersih. Malahan, dia sanggup bawa pulang pakaian seragam itu untuk dibasuh.

Banyak kali tegur, dia hanya mengangguk

Jelas cikgu yang mengajar di sebuah sekolah di Alor Setar ini, dia berbuat demikian kerana berasa kasihan melihat kanak-kanak berusia 8 tahun itu memakai pakaian kotor dan berbau meskipun sudah berulang kali ditegur. Menurutnya, ada juga guru bekalkan uniform sekolah baru yang diwakafkan oleh majlis agama IsIam negeri buat murid tidak berkemampuan.

Saya bersungguh gosok semua kotoran di bajunya

Tambahnya lagi, dia tidak tahan melihat uniform sekolah tersebut kotor dan hitam lalu mengambilnya daripada murid berkenaan untuk dibasuh dan direndam selama 2 hari sebelum digosok serta diserahkan semula kepadanya.

Yang penting keselesaan & tak maIu bercampur

Cikgu Farrah menjelaskan bahawa kisah yang dikongsikan itu bukanlah untuk mengaibkan sesiapa tapi sebagai pedoman buat para ibu bapa lain agar sentiasa menjaga penampilan anak-anak di sekolah untuk menuntut ilmu. Cikgu ini juga mengakui semasa mengambil keputusan tersebut, ramai rakan-rakannya tidak bersetuju dengan cadangan itu.

Jelasnya lagi, apa yang dilakukan itu bukanlah untuk menunjuk-nunjuk tapi lebih kepada keikhlasan niat murni seorang guru untuk membantu selain melihat muridnya tersenyum. Cikgu Farrah memohon supaya orang ramai tidak menghina sesiapa kerana niatnya hanya satu iaitu memperoleh sedikit pahala.

Sumber : Harian Metro FB Farrah Nurashikin Juhari