Viral

Jumpa Bidan Kononnya Nak Masukkan Balik Kandungan Luar Rahim? Takkan Berjaya!

Khidmat Mak Bidan dalam rawatan tradisional memang sudah dipraktikkan sejak dahulu lagi. Meskipun zaman semakin maju, masih ada yang masih setia menggunakan rawatan alternatif ini. Namun begitu, pengguna harus bijak membuat keputusan. Menerusi perkongsian seorang doktor bernama Izzat, dia tidak menggalakkan wanita yang mengalami kehamilan luar rahim untuk mendapatkan rawatan dengan Mak Bidan. Berikut adalah huraian lanjut tentang perkara tersebut.

Baca : Jangan ‘Skip’ Asid Folik Atau Tukar Suplemen Sembarangan Masa Mengandung

Gambar sekadar hiasan

Kehamilan jenis ini takkan berjaya!

Dr. Izzat terpanggil untuk mengulas topik wanita hamil luar rahim ini gara-gara amalan karut yang dipegang oleh kelompok masyarakat kita. Kononnya, Mak Bidan ini pandai ‘memasukkan’ semula kandungan tersebut ke tempat asalnya. Padahal, semua itu sangat mustahil dan mampu memberikan kesan lebih buruk kepada si ibu sendiri.

Doktor akan berbincang dengan patient tentang pilihan untuk selamatkan nyawa

Merujuk kepada perkhidmatan moden, Dr. Izzat menasihatkan agar si ibu menerima hakikat bahawa kandungan luar rahim memang sukar diselamatkan. Hal ini kerana, kandungan itu boleh ‘pecah’ tidak kira masa sekali gus menyebabkan berlakunya bleeding yang teruk. Jika ada yang mengelak untuk mendapatkan rawatan awal, nyawa si ibu juga berada di hujung tanduk.

Gambar sekadar hiasan

Jumpa bidan terkenal pun takkan dapat rawat kehamilan luar rahim

Dalam masalah ini, si ibu perlu menjalani operation bagi membuang kandungan tersebut menerusi dua kaedah iaitu ‘laparoskopi’ atau ‘laparotomi’. Menerusi penjelasan Doktor Izzat, dapat disimpulkan bahawa masalah ini seharusnya diselesaikan dengan campur tangan yang pakar sahaja. Tegasnya, urutan yang diberikan oleh Mak Bidan sebenarnya mampu menyebabkan ia semakin serius!

Sumber : Twitter Dr. Izzat

[instagram-feed]