Santai Tips Berguna

“Ada Ke FadiIat Letak Nama Muhammad?”- Ini Panduan Pilih Nama Anak Dalam IsIam

Antara persiapan yang sering dibuat ibu bapa bagi menyambut kelahiran anak adalah mencari nama buat mereka. Dengar macam senang, tapi sebenarnya bukan main susah lagi. Mana taknya, nama nilah yang akan digunakan sampai ke hari tua. Mestilah ibu bapa nak cari nama yang terbaik dan sedap dipanggil. Ada yang nak letak nama anak ala-ala orang putih, kalau keluarga yang jenis IsIamik sikit, mestilah nama-nama indah dalam IsIam yang menjadi tumpuan.

BACA: Letak Nama Anak Sempena Hero Mobile Legend, Bapa Ini Dedah Hikmah Di Sebaliknya

Gambar sekadar hiasan

Seorang lelaki bernama Nik Nizam Nasir sebelum ini ada menuIis satu kapsyen panjang di Facebook berkaitan pemilihan nama anak dan apa yang sebenarnya lebih afdaI dalam hal ini.

Nama panjang tapi panggil Man je

Menurutnya, ibu bapa seharusnya berfikir panjang dalam membuat keputusan pemilihan nama anak dan sebaiknya tidaklah meletakkan nama yang panjang. Ini kerana kelak akan menyukarkan urusan anak-anak itu.

Waktu sunat kasi nama anak

Gambar sekadar hiasan

Orang Melayu ni sinonim nak buh nama Muhammad

Apabila mendapat soalan tentang mendapat syafaat jika meletakkan nama-nama yang indah dalam IsIam, Nik Nizam menjelaskan sememangnya syafaat tiada kaitan dengan nama. Sebaliknya amalan yang dilakukan seseorang itu yang sebenarnya lebih penting dan menjadi ukuran untuk mendapat syafaat.

Gambar sekadar hiasan

Sebenarnya Nur ni nama untuk lelaki

Selain itu, lelaki ini turut menjelaskan beberapa perkara yang sering menjadi kesiIapan ibu bapa ketika meletakkan nama anak. Di hujung penulisannya, lelaki ini juga memberikan nasihat baik bahawa pemilihan nama anak itu juga merupakan salah satu doa buat mereka.

Sumber: FB Nik Nizam Nasir

[instagram-feed]