Hiburan Viral

“Ini Bukan Pasal Nak Caj Lebih, Ini Pasal Instafamous”- S. Sakinah Jawab Balik

Baru sahaja ditegur seorang pengarah terkenal, Shahrulezad Mohameddin berikutan isu artis yang tidak dibayar untuk membuat promosi di laman media sosial masing-masing seperti yang diluahkan Sharifah Sakinah di Instagramnya beberapa hari lalu, kini pelakon itu sekali telah memberikan respon dan jawapan balasnya. Ia dibuat apabila posting yang telah dipadamkannya itu  mengundang salah faham beberapa pihak.

BACA: Isu Artis Promosi Drama Secara Percuma, Shahrulezad Sekolahkan Sharifah Sakinah

TV & Instagram adalah platform yang berbeza

Menurut Sharifah Sakinah, kedua-dua platform ini adalah sumber pekerjaan yang cukup berlainan dan menghasilkan jenis kerjaya yang berbeza seperti Instafamous dan pelakon TV. Sharifah Sakinah merasakan perkara ini tidak adil buat pelakon TV yang cuma dibayar bagi satu platform sahaja tetapi perlu mempromosikan hasil kerja masing-masing secara percuma di media sosial. Sedangkan golongan Instafamous pula ‘kenyang’ memperoleh bayaran daripada kedua-dua platfrom tersebut.

Rasanya isu ni takkan keluar kalau…

Dia juga memberikan analogi yang berkaitan. Dato’ Aliff dibayar sebagai hero di dalam filem berdasarkan popularitinya di Instagram. Manakala Maya Karin pula yang sudah mempunyai nama sebagai seorang pelakon, tidak dibayar untuk kerja-kerja mempromosi filem di Instagram.

Baginya, isu ini tidak akan timbul jika pelakon-pelakon yang dibayar di TV adalah pelakon yang sebenar dan bukannya pelakon yang popular kerana pengikut dan kontroversi di Instagram.

Terdahulu, pengarah drama Nur telah memberi pesanan kepada pelakon tinggi lampai ini apabila dia menyuarakan perkara itu. Bagi Sharulezad, pelakon seharusnya tidak perlu berkira dalam hal ini kerana ia akan memberikan ‘win-win situation’ pada pelakon dan juga TV. Hasil promosi percuma yang dibuat pelakon itu di media sosial, rating drama akan meningkat, populariti pelakon juga meningkat, bukankah dua-duanya dapat untung?

Sumber: IG sharifah_sakinah