Realiti Hidup Santai Viral

Dia Pegang Tangan Minta Belikan Beras Dengan Budu, Semalaman Tak Makan.. Sebak!

Sejahat mana seorang manusia itu, pasti ada terselit satu fitrah kemanusiaan dalam diri mereka yang membawa kepada sifat empati dan prihatin dengan nasib kurang baik insan di sekeliling mereka. Seperti perkongsian seorang lelaki ini di Facebook tentang nasib kurang baik yang dihadapi oleh seorang warga emas ini telah membuatkan ramai sebak membaca ceritanya.

BACA: Terpaksa Pakai Seluar & Kasut Milik Abang, Guru Ini Murah Hati Bantu Muridnya!

Pada mulanya, lelaki ini cuma ternampak makcik ini sedang menjual asam keping di sebuah pasar. Kerana simpati, dia membeli asam keping makcik tersebut sedangkan di rumahnya masih lagi banyak. Tak cukup dengan itu, dia cuba ‘memancing rahsia’ dengan bertanya jika wanita tua itu sudah makan atau belum, dan ini responnya.

Lama dia termenung tetiba pegang tangan.. dari semalam tak makan nasi

Gambar sekadar hiasan

Rupanya memang betul takda makanan & serba daif

Selepas menghulurkan wang buat beli beras, lelaki ini akhirnya membawa makcik itu pulang ke rumah dengan niat ingin tahu di mana tempat tinggalnya. Sesampainya di destinasi, inilah keadaan sebenar tempat tinggal makcik tersebut..

Bekalan air minum pun xde hanya tumpang kat umah jiran

Serba daif keadaan rumah dia

Pintu yang dah rosak dikunci menggunakan tali rafia 

Antara makanan yang disumbangkan lelaki ini

Di hujung kapsyen, lelaki ini menyeru orang ramai jika ternampak makcik ini di pasar menjual asam keping, sumbanglah sedikit derma. Cerita lelaki ini menjadi tular di laman Facebook sehingga meraih lebih 15 ribu perkongsian setakat ini sejak dikongsikan semalam.

Ramai yang begitu sebak dan simpati melihat nasib makcik ini, tak kurang juga yang memuji lelaki tersebut dan berharap lebih ramai insan di bumi ini mempunyai hati yang murni sepertinya untuk membantu insan lain.

Rakyat Malaysia memang prihatin

Viral benda macam ni lagi mulia. Terima kasih tuan 

Limpahkanlah rezeki pada yg berhati mulia & yg memerluk@n

Sumber: Facebook Zamri Ismail

like
2
love
2
haha
wow
4
sad
angry