Inspirasi Semasa

Terpaksa Pakai Seluar & Kasut Milik Abang, Guru Ini Murah Hati Bantu Muridnya!

Sesi persekolahan tahun 2019 baru saja bermula beberapa hari yang lalu di seluruh Malaysia. Pasti anak-anak berasa semangat dan gembira untuk pergi sekolah dengan memakai pakaian dan ada peralatan sekolah yang baru. Namun di sebalik semua kegembiraan itu, masih terdapat segelintir murid yang tidak berpeluang merasai barangan sekolah baru kerana kehidupan yang da1f dan keluarga tidak berkemampuan.

BACA: [VIDEO] Hari Pertama Sekolah Anak Shuib Dah Bagi Soalan Deep Habis Pasal

Begitulah apa yang dikongsikan oleh cikgu bernama Mohd Nasir Mohd Zain melalui akaun Facebook miliknya tentang seorang murid di sekolahnya. Kisahnya bermula apa bila cikgu ini melihat daripada jauh murid ini berjalan tanpa mengangkat kaki dan tangannya memegang bahagian seluar.

Apabila cikgu Mohd Nasir memanggil murid ini dan bertanya akan keadaannya namun jawapan yang diberikan membuatkan air matanya mengalir kerana sebak.

Pakai kasut abang

Seluar besar milik abangnya yg dah naik ke sekolah menengah

Oleh sebab terlalu sebak melihat keadaannya, cikgu Mohd Nasir telah mengambil keputusan untuk membawa murid ini membeli pakaian dan kasut sekolah yang baru untuknya supaya dia lebih selesa.

Murid ini menunjukkan isyarat bagus

Baru ada keceriaan di wajahnya

Bersama keperluan sekolah yang baru

Rata-rata netizen turut berasa sebak dengan kisah murid yang dikongsikan dan mendoakan agar kebaikan yang telah dilakukan oleh cikgu ini.

Alhamdulillah..moga murah rezeki ustaz..

Tumpah air mata tengok anak ni..syukur ada yg membantu..

Semoga dipermudahkan urusan, seronok tengok muka adik tu

Semoga dibalas berkali2 ganda kebaikan dunia, akh1rat

Sumber : Facebook Mohd Nasir Mohd Zain