Inspirasi Viral

‘Cikgu Cantik’ Tinggal Bidang Fisioterapi Kerana Cintanya Pada Mendidik

Ibarat lilin yang membakar diri sendiri untuk menerangi orang lain, begitulah antologi yang sinonim dan sesuai untuk para guru. Sanggup berk0rban masa, wang dan tenaga, jasa seorang guru takkan dapat dinilaikan dengan wang ringgit. Namun demi minat dan semangat untuk melihat anak didiknya berjaya dan menjadi orang yang berguna, segalanya sanggup diketepikan untuk mencurahkan ilmu.

BACA: Ini Kisah Tentang Dend4m Aku Yang Dah Terbalas, Lebih 10 Tahun Simpan Lamanya

Gambar sekdara hiasan.

Semua orang boleh menjadi cikgu, tetapi bukan semua layak menjadi pendidik. Namun bagi Nur Sara Khan Mahmed, ‘mengajar’ adalah ibarat cinta pertamanya. Gadis jelita berusia 27 tahun ini yakin pilihannya untuk berhenti daripada kerjaya ahli fisioterapi dan bekerja sebagai guru tuisyen adalah pilihan yang tepat. Walaupun mempunyai pakej yang lengkap dan mempunyai potensi untuk menceburi bidang hiburan, Sara Khan mengaku hidupnya sempurna bergelar guru.

Kalau awak rasa down & gemuruh pasal SPM, awak boleh kongsi dengan teacher

Berjinak-jinak dengan profesion guru semenjak di institusi pengajian tinggi, Sara Khan kini bergelar guru tusyen sepenuh masa di pusat tuisyen Math Clinic di sekitar Lembah Klang. Mempunyai latar belakang pendidikan yang kuat dalam bidang Sains, Sara Khan kini mengajar mata pelajaran Sains dan Biologi Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Menerusi satu kenyataan di media, Sara Khan berkata yang dia sangat tekad untuk mengubah mentaliti pelajar yang berasa putus harapan terhadap pelajaran kerana kurang cemerlang dalam peperiksaan. Melalui temubual yang sama, Sara Khan turut berkongsi sebab yang membuatnya cinta dan tekad untuk menjadi guru.

Sumber: hmetro, IG sarakhan22

like
love
haha
1
wow
sad
angry