Semasa

Budak 12 Tahun Temui Ajal Masa Rombongan Sekolah Gara-Gara Lantai Bas Reput 

Sebuah berita yang disiarkan Harian Metro pada petang ini telah menggamit sebak ramai pihak apabila seorang kanak-kanak 12 tahun menemui ajal ketika mengikuti rombongan sekolah. Kejadian itu berpunca apabila murid tersebut telah terpijak satu bahagian lantai bas yang reput menyebabkan dia terjatuh sekaligus ditemui maut di lokasi kejadian. Bas sekolah yang dinaiki mereka juga didapati tidak diselenggara dengan baik.

BACA: Tiada Kereta Bukan Alasan, Bapa Nekad Hantar 3 Anak Ke Sekolah Dengan Basikal 

Dalam kejadian 12.50 tengah hari itu, rombongan itu sedang dalam perjalanan ke Bukit Keluang, Terengganu bagi mengikuti bengkel Bahasa Inggeris bagi persediaan menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) yang berlangsung selama 2 hari. Difahamkan juga ketika itu, bas sedang bergerak dengan laju.

Murid berkenaan dipercayai berdiri bersama beberapan rakan lain di bahagian hadapan bas yang berhampiran tangga. Malang tidak berbau, tangga tersebut rupanya telah reput. Menurut pelajar lain yang turut berada dalam bas itu juga, mereka ternampak ada kawasan yang berlubang di bahagian depan bas yang dipijak, namun tidak dapat dipastikan ianya dilindungi dengan bahan apa.

Murid tersebut kemudiannya dihantar ke hospitaI yang terdekat dan sedang dilakukan post-mortem sambil dinantikan oleh ahli keluarganya.

Kredit foto Sinar Harian

Cikgu mana.. takkan tak pantau

Berita itu ternyata mendatangkan kemarahan dan kekecewaan ramai netizen apabila perkara ini dipandang ringan oleh pihak yang bertanggungjawab dalam memastikan keselamatan kenderaan di Malaysia. Malah ada juga yang mempersoalkan sikap cuai guru yang berperanan dalam mengendalikan rombongan ini.

Siapa yang sewa bas ni? Pihak sekolah memang akan kena

Macam mana penilaian boleh lepas? 

Sumber: FB Harian Metro