Cinta & Perhubungan Inspirasi

Bantu Uruskan Rumah Tangga Waktu Isteri Period, Lelaki Ini Wajar Dicontohi!

Bila bercakap tentang ‘datang bulan’, sesetengah golongan wanita akan mengalami ketidakselesaan yang bukan sahaja mengganggu emosi, malah tubuh juga sehingga membataskan rutin harian. Dalam keadaan ini, mungkin ada golongan suami yang mengganggap ia perkara biasa. Namun tidak bagi seorang lelaki bernama Akhtar Syamir ini apabila dia tidak teragak-agak meringankan beban isterinya ketika period.

Baca : Abaikan Penampilan Diri Sebab Enggan Dicop Kunyit Lelaki Harus Ubah Mindset!

Saya tak dapat membantu…hanya mengurut dan mengusap perutnya

Menerusi perkongsian yang dibuat di Facebook miliknya, isterinya turut mengalami masalah ketidakselesaan sehingga sukar untuk tidur walaupun sudah lewat malam. Bukan itu sahaja, keesokan harinya dia membawa anak-anak keluar dari bilik demi membiarkan isterinya berehat dengan selesa.

Saya bagitau anak-anak dah makan…Dia tersenyum manis

Peka dengan masalah isterinya, lelaki ini segera mengambil alih tugas untuk menjaga anak-anak. Bukan sekadar menukar lampin, malahan Akhtar membuatkan sarapan dan mengemas dapur. Perbuatan ini nampak macam ‘kecil’, namun mungkin tidak ramai lelaki yang mampu bertindak sedemikian rupa. Setelah melihat anak-anak dan dapur telah diuruskan, isterinya amat lega sekaligus amat berterima kasih.

Datang bulan bukan perkara biasa…Tolong tanam dalam kepala anda

Bagi Akhtar sendiri, apa yang paling penting bukanlah pengorbanan mengemas rumah mahupun menguruskan anak semata-mata tetapi melihat senyuman yang diberikan si isteri. Akhtar turut menegaskan agar golongan lelaki lebih mengambil berat tentang bulan-bulan isteri didatangi haid.

Semoga tiada lagi isteri jalani period tanpa bantuan suami

Di akhir perkongsiannya, Akhtar berpendapat para suami harus ringan tulang dalam memudahkan urusan isteri apabila mereka didatangi haid. Ia adalah detik yang kadangkala terlalu ‘berat’ untuk seorang wanita. Sebab itulah emosi mereka sukar dikawal dalam tempoh haid tersebut.

Sumber : Facebook Akhtar Syamir