Cinta & Perhubungan Inspirasi

7 Tahun Menanti.. Gadis Ini Akhirnya Kahwin Express Kos Tak Sampai RM4 Ribu!

Umum mengetahui kos mengadakan majlis kahwin hari ini bukanlah murah malah boleh mencecah sehingga puluhan ribu ringgit! Terutamanya golongan wanita, mereka pastilah bersikap cerewet dan teliti dalam segala urusan persediaan kahwin kerana menginginkan majlis yang sempurna dan nampak mewah meskipun bakal menelan belanja yang banyak. Namun, berlainan pula dengan seorang wanita ini.

BACA: Buat Fake Account Kutip Derma Konon Tak Cukup RM3K Nak Kahwin, Sekali Kantoi!

Takde angin takde ribut, tetiba kahwin

Menggelarkannya sebagai ‘Kahwin Express’, difahamkan majlis perkahwinan ringkas wanita ini berlangsung tanpa perancangan khusus pun. Malah ada juga yang menyangkakan majlis makan-makan sempena pernikahannya itu sebagai majlis bertunang!

Walaupun majlis itu dirancang dalam tempoh dua minggu sahaja tetapi wanita ini berjaya membelanjakan sejumlah wang yang sedikit untuk majlisnya. Satu penjimatan yang bagus! Melalui kapsyen panjang di Facebook, wanita bernama Mira ini telah berkongsi secara terperinci jumlah kos yang dikeluarkannya untuk setiap perkara.

Baju, cincin, tudung, samping.. semua beli yang murah

Set pelamin dan mekap RM600

Makanan, beli bahan & masak sendiri

Menurut Mira, jumlah kos RM4 ribu yang dihabiskan banyak dibelanjakan untuk jamuan makan tetamu walaupun segala makanan itu dimasak sendiri tanpa khidmat catering.

3 khemah siap kerusi meja, kali RM180

Selain cuba berjimat dengan cara membeli barangan kahwin berharga lebih murah seperti baju, tudung dan cincin, Mira juga berjaya menjimatkan kos perbelanjaannya apabila memperoleh beberapa tajaan daripada saudara dan rakan-rakannya.

Maksu sponsor goodies 

Inai dapat separuh harga dari kawan

Cameraman? Tak perlu

Penantianku selama 7 tahun berakhir jugak

Walaupun majlis perkahwinan yang diadakan cukup simple dan bersederhana, namun apa yang penting bagi Mira adalah selepas berkahwin kerana ketika itu lebih banyak cabaran yang menanti.

Sumber: FB Mira Muchie