Cinta & Perhubungan Viral

Baju Bridesmaid Overshadow Pengantin, Rupanya Ada Kisah ‘Tragis’ Sebelum Majlis

Walaupun gambar tersebut diambil lima bulan lalu, namun baru-baru ini ia kembali viral di media sosial apabila seorang individu di Twitter telah berkongsi semula gambar tersebut. Ia memaparkan gambar seorang pengantin perempuan bersama bridesmaid yang seramai enam orang. Gambar itu menjadi bualan netizen apabila busana pengantinnya tenggelam bersama pelamin, sedangkan baju bridesmaid disifatkan ramai lebih menyerlah.

BACA: Suka2 Arah Photographer Tangkap Gambar Sendiri, MUA Dedah Sisi Buruk Bridesmaid

Dari awal memang salah pengantin

Seorang jurufoto perkahwinan telah berpandangan bahawa pengantinlah individu yang bertanggungjawab apabila kejadian seperti ini berlaku di majlis besar mereka. Malah, dia juga beranggapan bahawa tiada keperluan untuk ‘mewujudkan’ golongan bridesmaid di majlis kahwin kerana gadis-gadis ini hanya akan  sibuk menonjolkan diri masing-masing untuk mencari perhatian.

Bridesmaid tak patut ada.. akan show off je

Ramai menganggap pengantin sengaja memilih busana kahwin yang serona dengan pelamin dan memilih warna yang kontra untuk pakaian bridesmaid. Dalam satu temubual bersama tuan badan iaitu pengantin perempuan itu sendiri, telah menjelaskan perkara sebenar di sebalik pemakaian kontra mereka.

Menurut pengantin perempuan atau mesra dipanggil Eyka Syafika, pada asalnya bridesmaid telah disediakan dengan baju yang serona dengan warna baju pengantin iaitu pastel. Namun malangnya baju dulang boys yang ditempah tidak sempat siap sedangkan majlis sudah hampir dekat manakala baju untuk semua bridesmaid berwarna pastel pula sudah siap dibeli. Oleh itu mereka terpaksa menukar rancangan dan segala hal itu terjadi seminggu sebelum majlis mereka berlangsung.

Kami tempah kain warna pastel untuk dulang boys

Terpaksa tukar plan.. baju dulang girls pun warna maroon

Kredit foto mStar Online
Kredit foto mStar Online

Walau bagaimanapun, isu warna baju dulang boys dan dulang girls bukanlah masalah besar kerana mereka hanya kelihatan ketika majlis perarakan masuk ke pelamin sahaja sebaliknya ketika bersanding, hanya terdapat pengapit dan pengantin sahaja di atas pelamin dan baju mereka tidak pula ‘oversahdow’ pengantin seperti yang diperkatakan ramai.

Berhubung isu warna busana pengantin yang dikutuk kerana sama dengan pelamin, Eyka menjelaskan bahawa dia dan suami sememangnya ingin baju mereka mempunyai rona yang sama dengan pelamin iaitu emas putih, manakala baju pula berwarna nude. Ini kerana sudah menjadi satu kelaziman apabila busana pengantin sepadan dengan warna pelamin.

Dalam pada itu, Eyka juga menjelaskan bahawa dia agak terkejut kerana foto tersebut viral semula di media sosial dan menjadi kutukan ramai netizen sedangkan ia sudah berlalu sejak Februari lalu dan kini dia sedang hamil empat bulan.

Foto selepas majlis pernikahan

Sumber: FB Eyka Syafika, Twitter,  mStar Online