Cinta & Perhubungan Inspirasi

5 Tahun Menanti Anak, Bila Dah Dapat Suami Mula Rasa Kosong Dengan Rutin Hidup

Dr. Say atau nama penuhnya Shazril Shaharuddin semakin popular meniti di media sosial hari ini. Dia dan isteri mula dikenali ramai apabila perjalanan kisah rumahtangganya sering dikongsikan oleh doktor muda ini di media sosial. Antara yang paling menjadi perhatian ramai adalah kisahnya yang baru mendapat zuriat pertama selepas lima tahun berkahwin!

BACA: [VIDEO] Lihat Moment Syafiqah Aina Bersalin Sambil Ditemani Suami Undang Sebak!

Sejak kelahiran anaknya pada 5 Mei lalu, Dr. Say telah mengambil paternity leave selama dua bulan bagi menemani isteri berpantang di rumah mereka. Sepanjang tempoh itu, dia gemar memuatnaik posting di Instagram bagi berkongsikan pengalaman dan perasaannya menjaga anak buat pertama kali dalam hidup.

Saya digelumangi perasaan kosong

Namun, keterujaannya menjaga bayi kecil semakin hilang dan berganti pula dengan perasaan kosong apabila perlu duduk di rumah selama dua bulan dengan rutin harian yang sama. Lama-kelamaan, dia mula merasakan kehidupannya tidak produktif dan sampai satu tahap dia melakukan semua kerja menguruskan anak kerana terpaksa, bukan kerana hati yang ikhlas.

Alhamdulillah, hantar Aezriel ke daycare mengubah segalanya 

Akhirnya, dia dan isteri mengambil keputusan untuk menghantar anaknya, Aezriel yang kini berusia dua bulan ke pusat penjagaan kanak-kanak dari pagi hingga ke petang. Ikuti cerita penuh darinya di bawah..

View this post on Instagram

Topik : KOSONG . Alang2 hangat topik hantar baby ke daycare, meh sy crite satu lagi sebab yg agak UTAMA knape sy hantar baby sy ke daycare. Terus terang sy ckp sy tak perfect & it's up for u to judge. Sepanjang 2 bulan sy ber-paternity leave bersama bini menjaga baby, sy digelumangi perasaan KOSONG. Sy tau every parents lagi2 yg lama menanti kehadiran cahaya mata spt sy should be excited for our newborn tp lpas bulan pertama sy merasakan satu rutin yg tiada penghujungnya. . Bangun pagi mandikan baby, susukan baby, tidurkan baby, tuka pampers baby, susukan baby kembali, sedar2 dah penghujung hari & keesokan hari, rutin ini diulangi lagi. Keadaan ni yg drained sy d most. Xpnah sy exhausted physically & mentally sebegini. Sy xtipu masa ni lah bnyk slh fhm antara sy & bini, bnyk pertelingkahan, bnyk isu "berkira" timbul. Something needs to be done cz this is unhealthy for me, for my relationship with bini & for my baby cz i reached a point yg sy buat krn "terpaksa". . Alhamdulillah sending Aezriel to daycare changes EVERYTHING for me. Immediately 1st day lpas hantar die sy terasa ringan, relieved & relaxed. Bila dia abis daycare sy xtau knapa tp sy rase excited gila nk amik dia, nk peluk dia, nk gomol dia. Hati rase lebih ikhlas, tiada lg terpaksa, tiada lg kekosongan. Sy sgt bersyukur amik 2bln paternity leave cz sekirany sy xamik cuti tu sy xkn dpt rasa ape yg bini & ibu2 di luar sane rasekan pabila dibiarkan berseorangan bersama baby. Maka suami di luar sana including myself, DO appreciate our wife. Die meroyan layankan, die marah telankan, die menangis lapkan cz ape yg mrk lalui serius teramat berat berbanding ape yg mrk luahkan. Gi belanja diorg Boba Brown Sugar secawan pasti lebih manis perhubungan anda nnt.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Takkan nak susahkan mak ayah?

Selain mengaku mempunyai perasaan kosong dengan rutin hidup sebegitu, Dr. Say turut menjelaskan sebab lain yang membuatkan dia dan isteri mengambil keputusan menghantar anak ke daycare. 

View this post on Instagram

Topik : "Dahla Susah Dapat Anak, Bile Dah Dapat Hantar Daycare Pulak? Tak Bersyukur Betul" . Knkdg cukup amazed dgn ke-geliga-an pemikiran netizen. Cukup pantas mrk men-judge tanpa meletakkan diri mrk di tempat kita. Tp no prob, sy jawab elok2. Yes, sy mengaku yg sy hantar baby sy ke daycare seawal 2 bulan. Sb ape? Pertama, bini sy kerja swasta & peruntukan cuti bersalin tuk swasta mostly 2 bulan. Dah tu nak benti kerja ke? Bini ade terlintas nk quit tp mengenangkan jika dia xbekerja mcm mane dia nk sara parents die yg both tidak lg bekerja? . Kedua, hire maid letak kt umah prnts sy & parents sy tgkkn? Susah sb both parents sy masih bekerja maka xde siape nk pantau. Rumah parents bini pulak? Rumah mrk kecik sizeny 20×70 tu pn isi rumah dh 5org. Kalau letak baby & maid mmg sempit sungguh jadinya lagipun cukup la sshkn parents, diorg dh ssh2 besarkan kite its time for them to rest cz its not easy nk jage budak. Ketiga, xckup ke gaji sy nk support bini? Cukup tu mmg cukup tp sy bygkn jika sy berseorangan bersama baby spnjng hari pergh mungkin mental health sy terganggu kot. Yes, mungkin laki ngn pmpn berbeza tp zmn skng meng-restrict-kan pmpn bekerjaya drpd bekerja bg sy xbrape bagus tuk mental health mrk. . Sy tny balik, ape salah daycare smpi dpt reputation mcm ni? Korg tau x a LICENSED daycare kne dpt kelulusan drpd 4 agensi yg berbeza (Jabatan Kebajikan Masyarakat, Pihak Berkuasa Tempatan, Jabatan Bomba & Jabatan Kesihatan) & setiap satu agensi ni ade syarat masing2? Lain la mntk rumah sblh tlg jagakan, tu bukan daycare tu jiran. Nak kata kt rumah slmt, baru2 ni ade kes bayi meninggal sb ayah tertidur kt tingkat bawah. Kesimpulannya don't be too quick to judge. Letakkan diri anda di tmpt mrk dlu baru anda akan faham mengapa mrk ambil tindakan sebegitu. Parents mana xsayang anak sendiri kt dunia ni peeps.

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Memandangkan cuti bersalin isterinya sudah habis, maka mereka nekad meletakkan anak di daycare kerana tidak mahu menyusahkan ibu bapa mereka. Selain itu, dia tidak mahu isterinya menjadi suri rumah walupun gajinya cukup untuk menyara mereka sekeluarga kerana Dr. Say percaya ia akan menjejaskan kesihatan mental isterinya jika terperap seharian di rumah menjaga anak.

Kini sudah kembali berkerja!

View this post on Instagram

Topik : Pengakhiran 2 Bulan Paternity Leave Ku . D beauty of working as a freelance doctor ialah kami boleh atur sendiri bila kami nk kerja & bila kami nak rehat. Memandangkan ni anak pertama & sy xnk sshkn parents sy atau mertua, maka sy decide tuk jaga bini & baby spnjng 2 bulan bini cuti bersalin bermula 1.5.2019 aritu. Awat xamik helper? Bg sy xperlu lagi sb anak baru sorg, rumah xmahligai mana & paling penting kebebasan + privacy buat kami. . Sy tau mst ada yg curious "duit dtg dari mana?". 1st of all sy xdak mak mahupun bapak ayam cuma sebelum bini cuti bersalin sy bersungguh2 buat freelance doctor dari pagi sampai ke malam spy cukup keewangan tuk tanggung bini bersalin, keperluan baby & perjelaskan loan umah + kete tuk 2 bulan. All it takes is just PLANNING. Awai2 mmg sy resah sb kos operation bini buat budget sy lari tp lepas kelahiran baby Alhamdullilah jobs yg masuk menghilangkan keresahan sy. Betul kata kalian, rezeki baby tu serius LUAS. . Tp xsemua indah, sepanjang 2bln ni sy rasa kurang progression pd diri sy sb yelah almost hari2 duduk rumah xdpt ke mane sgt sb baby baru lahir perlu extra care & attention. Dlm erti kata lain, sy dpt rasekan manliness sy sedikit berkurangan sb raseny mmg lumrah seorg lelaki kena kluar cari rezeki, so bila duduk rumah lama2 pishang gila uiii. Maka arini masa tuk kembali beraksi berjumpa pesakit kembali. Yezzza masa tuk olaa peeps kt klinik!

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Kesimpulannya, Dr. Say hanya menginginkan yang terbaik buat keluarga mereka. Dia juga sempat memberi nasihat buat para suami di luar sana supaya memainkan peranan mereka yang sewajarnya ketika isteri sedang berpantang. Sedangkan suami yang tidak menanggung s4kit pun boleh berasa ‘mental’ dengan kehidupan sebegitu, lagikan isteri yang perlu berpantang dan berseorangan menjaga anak di rumah tanpa suami di sisi.

Sumber: IG say_shazril