Semasa Viral

ViraI Guru R0tan Pelajar Sampai Berbirat, Akhirnya Pilih Jalan Berdamai!

Beberapa hari lalu, kecoh di media sosial tentang video berdurasi 2 minit 28 saat yang memaparkan seorang ibu memarahi seorang guru lelaki di sebuah sekolah di Johor Bahru yang telah mer0tan anaknya sehingga ‘berbirat’. Hukum4n yang diperuntukkan adalah penj4ra 10 tahun atau denda atau sebat atau mana-mana daripada hukum4n tersebut. Namun, semalam ibu pelajar tersebut menarik semula laporan poIis sehari selepas ianya dibuat.

BACA : “Kalau Rasa Guru Tak Mampu Ajar Anak, Maka Ibu Bapa Ajarlah Sendiri Di Rumah!”

Memetik laporan daripada Kosmo, kedua-dua guru dan pihak keluarga pelajar itu sepakat untuk memilih jalan damai mengenai insiden itu apabila mereka telah saling bermaafan dalam satu pertemuan di Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Johor Bahru sebentar tadi.

Anggap perkara ini selesai

Menurut Aminolhuda yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sumber Manusia, Sains dan Teknologi Negeri, kedua-dua pihak telah bersemuka untuk memohon maaf secara terbuka dan sepakat tidak mengambil tindakan undang-undang.

Pertemuan selama sejam itu turut dihadiri Pengarah Pendidikan Johor, Azman Adnan dan juga Pegawai Pendidikan Daerah Johor Bahru iaitu Shahruddin Saari. Dalam pada itu, Aminolhuda menasihati agar semua pihak tidak panjangkan isu ini kerana ia sudah diselesaikan dengan cara baik.

Babitkan kredibiliti profesion guru & kemenjadian murid

Tambah Aminolhuda, untuk memastikan penyelesaian masalah ini lebih adil adalah jabatan tidak sewajarnya mengetepikan peraturan yang sedia ada dan mengambil kira aspek kebajikan antara kedua-dua belah pihak.

Kejadian ini takkan berulang

Dia turut berterima kasih kepada PPD Johor Bahru dan pihak sekolah kerana mengambil tindakan dengan cepat untuk mengadakan sesi permuafakatan ini termasuklah penarikan semula laporan poIis.

Sumber : BH Online, Kosmo OnlineHarian Metro