Viral

[VIDEO] Dipertikai Susah Sebut Perkataan ‘Tahun’, Lelaki Tranung Bagi Komen Win

[VIDEO] Dipertikai Susah Sebut Perkataan 'Tahun', Lelaki Tranung Bagi Komen Win 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Malaysia sememangnya kaya dengan pelbagai dialek yang terbahagi kepada beberapa jenis mengikut bangsa dan negeri tertentu. Setiap satunya memiliki keistimewaan tersendiri dan kadangkala hanya difahami oleh penutur aslinya sahaja. Kalau tidak biasa mendengar bunyi-bunyi loghatnya, orang luar mungkin akan salah faham dengan makna sebenar sesuatu istilah. Bercakap tentang hal ini, seorang pemuda Tranung baru-baru ini ada berkongsikan tentang bahasa ibundanya sendiri.


BACA : [VIDEO] Confident Sebut Sayang Walau Pelat S, Gadis Buat Netizen Jatuh Cinta

Bukan susah…Kita ni orang Ganu, mesti kena ada ‘NG’ dekat belakang

Seperti yang diketahui ramai, loghat Pantai Timur berkenaan menuntut penunturnya menambahkan imbuhan ‘-ng’ dalam kebanyakan perkataan. Dalam masa sama, jejaka ini turut menerima soalan mengapa agak sukar untuk menyebut perkataan ‘tahun’. Meskipun kedengaran pelik kerana ‘tahun’ akan berubah istilahnya menjadi ‘tahung’, dia menyifatkan pertambahan tersebut umpama benda biasa dalam pertuturuan harian mereka.


@myulala179

Reply to @321hazzzzz mmg ade ng kut lalang sbb kite mmg asl ganu

♬ original sound – Myulala_ – Myulala_

Kalau bukan orang Ganu martabatkan, takkan orang KL pulak

Menegaskan ia bukanlah dibuat-buat, pemilik akaun TikTok @myulala ini sempat meminta maaf andai ada yang meluat dengan cara pertuturan tersebut. Sejak dimuat naik beberapa jam lalu, rakaman itu berjaya meraih lebih 100 ribu jumlah tontonan sekali gus menghiburkan netizen. Di ruangan komen, mereka sempat memberikan pendapat sendiri selain bersetuju dengan kata-kata jejaka ini.


[VIDEO] Dipertikai Susah Sebut Perkataan 'Tahun', Lelaki Tranung Bagi Komen Win 2 [VIDEO] Dipertikai Susah Sebut Perkataan 'Tahun', Lelaki Tranung Bagi Komen Win 3

[VIDEO] Dipertikai Susah Sebut Perkataan 'Tahun', Lelaki Tranung Bagi Komen Win 4

Sumber : TikTok myulala

Kisah Dunia Advertisement Slot

Sharing is caring!

Telegram