Semasa Viral

[VIDEO] Memotong Tapi Macam Nak Langgar Orang Lain, Pemandu Ini Dikecam Ramai

Menurut kajian yang pernah dibuat oleh Jabatan Siasatan Penguatkuasan Trafik (JSPT), kegagalan masyarakat kita dalam mengawal sikap sewaktu memandu merupakan faktor utama kemaIangan jalan raya kerap berlaku di Malaysia. Meskipun pelbagai kempen kesedaran dan penguatkuasaan telah dibuat oleh pihak berwajib, namun trend yang merisaukan ini tetap akan ada jika masing-masing tidak mengambil inisiatif menjadi pemandu yang lebih berhemah.

BACA: Pemandu Luah Gaji Tak Dibayar, Ini Reaksi Balas Padu Daripada Che Ta!

Terbaru, satu rakaman video yang memaparkan cara pemanduan berb4haya oleh sebuah kereta ini menjadi viral di laman Twitter. Dalam kejadian yang berlaku di Bangsar ini, pemandu kereta jenis Volvo berwarna putih itu beberapa kali mahu memintas sebuah kereta Subaru di hadapannya, namun seringkali gagal.

Selain itu, dia juga beberapa kali seperti mahu berlanggar dengan kenderaan lain apabila mreka datang dari arah bertentangan. Ternyata perkara tersebut mendapat perhatian ramai kerana seolah-olah dia tidak mempedulikan keselamatan pengguna jalanraya yang lain.

Video di Bangsar ini memaparkan tentang keadaan 2 kereta. Yang di depan terlalu perlahan, manakala kereta yang kedua pula tidak bersabar, namun kurang skil untuk mem0t0ngnya. Memb4hayakan nyawa pengguna jalan raya yang lain kerana sentiasa mahu berempuh dengan kenderaan lain semasa memotong kenderaan di hadapannya.

Antara pendapat netizen terhadap situasi tersebut adalah mereka mengkritik cara pemanduan kereta di hadapan itu yang terlalu perlahan, yang mana boleh merencatkan perjalanan kereta di belakangnya sekiranya dia mahu bergegas menuju ke sesebuah destinasi.

Tolong lah berhenti bawa kereta slow macam orang b*ngap

Bagi lah chance…mana tau nak ber4k

Cuba bayangkan kereta putih tu ada kecem4san dengan isteri ataupun parents dia

Namun begitu, ada juga netizen yang menyelar sikap pemandu tersebut sebagai tidak bertanggungjawab kerana jelas kelihatan yang mereka sedang memasuki kawasan perumahan dan melalui jalan yang berbonggol. Oleh itu, kelajuan kenderaan di hadapan itu sememangnya sudah memadai semasa lalu di sana.

Subaru tu laju je cuma jalan banyak bonggol…Volvo tu tak chill

Dah kawasan perumahan memang la bawa slow…ingat nak pecut 180?

B*dohnya orang macam ni…kalau 4ccident, pergi h0spital sendiri

Kat Bangsar ni memang kena sabar bawa kereta…selalu dah jumpa driver macam ni

Sumber: Twitter HilmiAdi