Inspirasi

[VIDEO] Heliza Helmi Dedah Detik Larikan Diri Dari Peluru Berpandu Di Palestin

Tidak semua wanita mempunyai hati yang besar dan berani untuk menyertai misi kemanusiaan ke negara bergolak. Namun berbeza dengan selebriti Heliza Helmi yang sememangnya aktif sebagai aktivis kemanusiaan dan kerap kali pergi ke lokasi darurat seperti Syria dan juga Palestin. Meskipun tidak mampu memerangi pihak yang menzalimi negara-negara tersebut, sekurang-kurangnya bantuan dari segi makanan dan pakaian dapat disalurkan kepada saudara di sana.

Baca : Mesej Daripada Dato’ Aliff Syukri Hampir Buat Heliza Menangis, Rupanya…

Bersempena dengan Hari Wanita Sedunia pada hari ini, Heliza Helmi selaku aktivis wanita telah berkongsikan pengalamannya ketika berada di bumi Palestin. Perkongsian bersama Team Pagi Suria itu mendapat sekitar 100,000 tontonan.

Semoga dapat ilmu daripada pengisian Heliza Helmi

Sepanjang temu bual tersebut, Heliza telah berkongsikan beberapa moment yang tidak dapat dilupakannya. Salah satu kisah yang diberitahu di minit ke 3:07 adalah apabila dia dan aktivis Malaysia bertemu sekumpulan kanak-kanak yang sedang bermain bola. Apa yang mengharukan adalah kanak-kanak tersebut sempat menghafas ayat daripada surah Al-Quran sambil menendang bola.

Gambar sekadar hiasan
Gambar sekadar hiasan

Di minit ke 9:23, Heliza mendedahkan lagi mereka pernah menerima sebuah panggilan kecemasan yang meminta untuk segera melarikan diri dari kawasan yang dilawati kerana sebuah peluru berpandu telah dilepaskan oleh pihak musuh. Mereka semua terus melarikan diri dengan van dalam keadaan yang cemas dan terpaksa menyorok dalam liang lahad. Sepanjang itu juga, semua aktivis telah berdoa dan hanya mampu berserah.

Gambar sekadar hiasan

Orang ramai turut merasa kagum dengan pengalaman yang diceritakan oleh Heliza Helmi.

Tak puas rasanya dengar pengalaman Sis Heliza

Terasa hinanya diri ini…sangat bermanfaat

Menangis dengar cerita Heliza

Sumber : Facebook Suria FM

like
love
haha
1
wow
sad
angry

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.