Santai Semasa

Unik! Nama Pak Cik Ini ‘Isnin Bin Puasa’ Curi Tumpuan Ramai

Setiap ibu bapa pasti akan memilih nama yang cantik buat anak mereka. Tidak kiralah nama unik atau rare sekalipun tetapi apa yang lebih penting adalah maksudnya. Namun, apa yang mencuri tumpuan ramai adalah nama pak cik berusia 74 tahun di Felda Kepis, Bahau ini kerana namanya Isnin bin Puasa dan kebetulan esok umat IsIam dijangka menyambut Ramadan.

BACA : 19 Kali Kahwin, Ada 46 Anak & 200 Cucu.. Ini Kisah ‘Unik’ Guru Silat 72 Tahun!

Bagi Isnin, nama yang diberikan oleh arw4h bapanya iaitu Puasa Sabtu merupakan sesuatu cukup istimewa dan secara kebetulan pula esok umat IsIam akan menyambut kedatangan bulan mulia itu.

Tambah peneroka Felda itu, nama Isnin merupakan nama biasa tetapi sebaik digabungkan nama bapanya iaitu Puasa maka jadilah Isnin Puasa.

Kredit Foto : Metro

Secara kebetulan pula kita akan berpuasa pada esok hari dan dengan kesempatan itu saya ingin mengucapkan selamat berpuasa.

Nama ini sangat istimewa

Nama datuk sebelah bapa Sabtu..jadi Isnin bin Puasa bin Sabtu

Menurut isteri Isnin, sudah menjadi sesuatu yang biasa di kampung halamannya di Durian Tunggal menggunakan nama hari seperti Ahad, Isnin, Khamis Jumaat dan Sabtu.

Masa mula-mula mengenali suami, saya tak rasakan nama suami pelik tetapi unik berbanding orang lain.

Kredit Foto : Metro

Masyarakat terdahulu guna nama tumbuhan, persekitaran, objek & kelahiran

Masyarakat hari ini letak nama anak ikut budaya asing

Tambahnya lagi, sekiranya nama dahulu masih dikekalkan pada masa ini, kemungkinan generasi muda akan beranggapan individu tersebut ketinggalan zaman. Jelas sekali nama unik peneroka Felda ini mencuri tumpuan ramai apabila rata-rata netizen turut meninggaIkan komen mereka di entri Facebook.

Saya pinjam nama pakcik ye untuk puasa esok

Ok la kreatif.. bukan macam sekarang poyo

Aku ingatkan dia buat pengumuman isnin puasa. Rupanya nama dia

Sumber : Harian Metro