Cinta & Perhubungan Semasa

Umur Dah 20 Tahun Tapi Tak Pernah Period, Bila Check Up Tak Sangka Rupanya..

Remaja perempuan kebiasaannya akan mengalami fasa perubahan dalam kehidupannya iaitu datang bulan seawal usia 11 tahun. Meskipun begitu, tidak bagi gadis dari Jogja ini apabila dia mendapati dirinya tidak normal seperti gadis-gadis lain di luar sana. Usia sudah menjangkau 20 tahun tapi dia tidak pernah didatangi haid sehingga membuatkan dia buntu malah apa yang lebih teruk apabila dia bakal berkahwin beberapa bulan lagi.

BACA : Tak Lokek Belanja Isteri Tudung, Tuah Suami Ini Menang Motor Yamaha Y15!

Gambar Sekadar Hiasan

Tidak mahu dirinya dibelenggu pelbagai persoalan, akhirnya gadis ini telah pergi ke pusat perubatan untuk mengetahui punca sebenarnya. Tapi alangkah terkejutnya apabila bahawa dia merupakan seorang lelaki.

Selepas beberapa minggu check punya check rupanya dia lelaki

Gambar Sekadar Hiasan

Jangan salahkan perempuan ni… This is a rare case 

Sama seperti khunsa, sifat ini sebenarnya mempunyai nama saintifik iaitu pseudohermaphrodite dan jarang-jarang berlaku di Malaysia. Hal ini kerana ia merujuk dalam satu keadaan di mana individu tersebut mempunyai 1 krom0som dan s*ks g0nadal tetapi menggabungkan jantina dalam keIamin luar menimbulkan keraguan s*ks sebenar.

Gambar Sekadar Hiasan

Penjelasan lanjut boleh ditonton menerusi video Facebook di bawah ini…

Orangnya berbeza tapi cerita yang sama.. pseudohermaphrodite

KemaIuan luar dia memang sama macam perempuan. Tetapi takde uterus 

Cerita yang dihadapi oleh gadis Jogja ini jelas sekali meraih perhatian para netizen di Malaysia apabila rata-rata mereka bertanyakan tentang kebenaran dan kesudahannya.

Doktor serba salah, sebenarnya dia lelaki. Uterus pun takde…

Malah, ramai juga berkongsi tentang perkara sama yang hampir serupa dihadapi oleh orang sekeliling mereka.

Kawan saya anak dia fizikal perempuan tapi horm0n laki dia kuat..

Kawan saya wanita.. cukup sifat physically, tiada uterus

Pseudohermaphroditism terbahagi kepada 2 jenis iaitu lelaki dan perempuan. Bagi wanita, bayi yang dilahirkan dengan krom0som XX dan juga mempunyai 0vari tapi keIamin mereka seperti lelaki.

Manakala bagi lelaki pula, bayi dilahirkan dengan kr0m0som X dan test1s lelaki. Bagaimanapun, alat keIamin mereka kelihatan seperti zak4r sama seperti keIentit ataupun test1s mereka berkembang melalui dalaman.

Bagi khunsa pula, golongan sebegini perlu diberi sokongan moral agar mereka akan terus kuat untuk meneruskan kehidupan dan terima hakikat itu.

Sumber : Twitter MimiMZP britannica

like
love
haha
wow
sad
1
angry