Cinta & Perhubungan

Throwback Foto Kahwin, Lelaki Hidap Schizo Tak Sangka Isteri Terima Dirinya

Tidak semua orang yang mengalami masalah mentaI akan berhadapan dengan kesukaran untuk menjalani kehidupan normal seperti manusia biasa. Malahan, itu juga bukanlah penghalang buat individu tersebut untuk berkahwin. Seperti perkongsian saudara Muhammad Faris Nazrin di laman Twitter apabila dia mengimbau kembali foto perkahwinan bersama isteri tercinta yang menerima kekurangan dirinya itu.

BACA : Nafi Dituduh Rampas Suami Orang, Jururawat Dedah Itu Semua Fitnah Terancang!

Saya penghidap Schizophrenia & telah berkahwin

Dia banyak bantu dari segi nak ubah karakter

Menurut Faris, dia mula berkenalan dengan isterinya iaitu Nur Jehaada Ibrahim apabila wanita tersebut menegur dan membalas beberapa komen pada kisah yang dikongsikan di laman Facebook miliknya. Pada waktu itu Jehaada masih belajar di Jordan dan mereka berkenalan melalui bantuan orang tengah sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin.

Kalau saya diam tu, dia tahulah saya tengah tahan marah, dan saya cuba untuk kawal..

Tambah anak kelahiran Selangor ini, dia terpikat hati dengan wanita itu dek kerana keberaniannya berkongsi masalah yang sama dihadapi melalui medium sosial media. Hal ini kerana dia berpendapat bahawa tidak semua orang mampu untuk berkongsi cerita memandangkan bimbang akan stigma orang sekeliling mahupun dianggap sebagai orang gila.

Mengulas lanjut mengenai dirinya, Faris menjelaskan dia kini masih mendapatkan rawatan di HospitaI Sungai Buloh sementara Jehaada pula sudah pulih sepenuhnya daripada masalah tekanan perasaan yang dihidapi.

Lelaki berusia 26 tahun ini turut mendedahkan bahawa dia merupakan seorang penghidap Schizoaffective Disorder di mana membuatkan dirinya sukar untuk membezakan antara realiti dan ilusi. Perkara itu boleh membuatkan dia berhalusinasi dengan melihat sesuatu benda ataupun mendengar bisikan yang tidak boleh dirasai oleh orang lain.

Kawan rapat beri kata-kata nasihat

Tambahnya lagi, kini dia hanya berehat seketika dan tidak bekerja manakala isterinya pula sedang mengikuti pengajian di sebuah universiti tempatan. Semetara itu, Jehaada turut meluahkan rasa syukurnya dengan kehadiran 2 orang sahabatnya iaitu Shahrul Naim dan Wan Abdul Hakim kerana telah banyak membantu dirinya.

Sumber : mStar FB Muhammad Faris Nazrin Twitter MFNazrin

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Maaf

Sila matikan Ad Blocker untuk membaca artikel dalam portal ini