Santai Tips Berguna

Terlalu Banyak Main Phone Jadi Faktor Tumbuh ‘Tanduk’ Dalam Tengkorak Kepala

Terlalu Banyak Main Phone Jadi Faktor Tumbuh 'Tanduk' Dalam Tengkorak Kepala 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Seiring peredaran masa, telefon bimbit sudah menjadi satu alat yang wajib ada bagi setiap lapisan masyarakat. Namun begitu, kebanyakan masyarakat dunia masa kini tidak boleh hidup tanpanya dan sanggup menghabiskan masa berjam-jam lamanya untuk bermain game, melayari media sosial dan banyak lagi. Biarpun fenomena ini kelihatan normal sahaja, namun ia sebenarnya boleh memberi mudarat serta mengganggu sifat biologi manusia.


BACA: Jangan Bitter Tengok Orang Lain Tinggi, Individu Pendek Sebenarnya Hidup Lama

Mengubah struktur tengkorak kepala

Berdasarkan laporan daripada pasukan penyelidik Australia, individu yang kerap bermain telefon pintar boleh mengubah struktur tengkorak kepalanya. Ia berdasarkan kajian kepada 1200 orang yang mendapati bahawa 41% responden antara lingkungan umur 18 hingga 30 tahun mengalami ketulan tulang tajam seakan-akan tanduk dinamakan occipital protuberance di bahagian belakang tengkorak mereka. Bahkan, tulang tersebut dipercayai akan membesar dari semasa ke semasa.

Terlalu Banyak Main Phone Jadi Faktor Tumbuh 'Tanduk' Dalam Tengkorak Kepala 2

Banyak masalah bonjolan pada tengkorak kepala

Menurut kajian penyelidik dari University Sunshine pula, aktiviti menghabiskan terlalu banyak masa dengan telefon pintar boleh memberi tekanan kepada otot di bahagian leher yang bersambung dengan kepala. Hal ini kerana, otot tersebut akan bertambah besar dan kuat terutamanya ketika anda menunduk untuk melihat paparan skrin.


Terlalu Banyak Main Phone Jadi Faktor Tumbuh 'Tanduk' Dalam Tengkorak Kepala 3
Gambar sekadar hiasan

Semakin banyak bonjolan pada tengkorak manusia

Dalam masa yang sama, keadaan ini turut menyebabkan tengkorak manusia menghasilkan lapisan tulang baru bagi menyokong otot pada leher itu. Tidak terkecuali, hasil imbasan kepada 1000 tengkorak yang dibuat oleh penyelidik bernama Dr David Shahar juga mendapati banyak masalah bonjolan pada kebanyakan tengkorak manusia pada zaman sekarang.


Saya menjadi doktor lebih 20 tahun dan hanya pada dekad ini saya melihat semakin banyak bonjolan berlaku pada tengkorak patient.

Terlalu Banyak Main Phone Jadi Faktor Tumbuh 'Tanduk' Dalam Tengkorak Kepala 4

Terlalu Banyak Main Phone Jadi Faktor Tumbuh 'Tanduk' Dalam Tengkorak Kepala 5
Gambar sekadar hiasan

Sumber: Era & 7news

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Tertukar Anak Cuma Drama Rekaan? Suami Bersuara-“Macam Mana Tertukar Troli?”
🔥Majlis Melamar Tayang Di Live TV Selama 6 Jam, Aktor Nangis Tengok Bakal Isteri
🔥Ibu Tunggu Hari Bersalin Dikecam Tayang Makan Nanas, Betul Ke Janin Akan Gugur?

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram