Semasa

Tangisan Kegembiraan, Akhirnya Hak Penjagaan 2 Beradik Jatuh Pada Ibu Saudara!

Semalam tangisan kegembiraan menyelebungi suasana sekitar Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur apabila hak penjagaan kekal (hadanah) 2 beradik yatim piatu diberikan kepada ibu saudara mereka, Yusnidah Husain selaku plaintif.  Dua beradik tersebut iaitu Nur Firuza Amira Fairuz Nizam dan Nur Firuza Aqila telah terlibat dengan kemaIangan yang meragut ny4wa kedua-dua ibu bapa serta adiknya di Lebuh Raya Duta-Ulu Kelang (DUKE) pada 2 Mei 2015 lalu.

BACA : “Pergilah Sayang..” – 16 Tahun Merana, Budak ‘Botol Kicap’ Dijemput Ilahi

Kredit Foto : Metro

Yusnidah yang berpakaian sedondon dengan 2 anak saudaranya itu menyatakan rasa kesyukuran kerana keputusan mahkamah berpihak kepadanya ketika dia ditemui di luar mahkamah.

Amira menangis takut berpisah

Hak lawatan nenek (defendan) setiap cuti sekolah

Manakala cuti perayaan pula adalah mengikut giliran setiap tahun secara berselang-seli dengan sambut4n Aidilfitri pada kali ini bersama plaintif dan tahun depannya pula bersama defendan.

Dalam keputusan terdahulu, Zaim mengatakan bahawa mahkamah berpendapat adalah tidak wajar untuk memisahkan kedua-dua beradik tersebut dan mendapati plaintif menabur kasih sayang yang sangat baik kepada mereka.

Mahkamah bersetuju kebajikan kanak-kanak ini diberi keutamaan

Emosi anak-anak lebih sesuai dengan plaintif

Semasa dalam prosiding itu, Yusnidah diwakili peguam syarie iaitu Mahyuddin Md Zahari manakala Wirda pula diwakili peguam syarie Yusfa Hanis Yusoff.

Fail permohonan hadanah, menamakan Wirda sebagai defendan

Bimbang wujud ‘bias’.. 2 beradik beri keterangan

Rata-rata netizen yang mengetahui akan berita gembira itu turut berasa sebak dan menyatakan kesyukuran menerusi ruangan komen Facebook.

Tumpang gembira..Alhamdulillah sebak pula rasa hati ni

Moga Allah murahkan rezeki kak ngah sekeluarga

Tangisan gembira Amira dan Aqila

Sumber : Harian Metro

Nak lagi cerita-cerita viral?

Install Kisah Dunia
×