Hiburan Inspirasi

“Tak Malu Share..”-Akui Tak Lancar Mengaji, Mawar Rashid Berguru Dengan Ustazah

Dalam mendalami ilmu agama, tidak pernah ada sebarang istilah terlambat untuk seseorang individu tersebut. Sebagai manusia kerdil yang tidak pernah lari daripada berbuat kesilapan, sudah tentu satu hari nanti akan terdetik untuk memperbaiki kelemahan diri. Itulah yang dapat digambarkan dengan aktres Mawar Rashid apabila dia tidak malu mengakui bahawa dirinya sedang berusaha mempelajari Iqra dan al-Quran.

BACA : Dikecam Kerap Kongsi Foto Bahagia Di IG, Mawar Rashid Bagi Warning!

Perkara itu telah dikongsikan sendiri oleh Mawar di Instagram ketika dia sedang sarat hamil bersama seorang ustazah yang juga kenalan rapatnya.

Memang niat Mawar sebelum pregnant lagi nak belajar balik untuk mengaji dengan lancar..

View this post on Instagram

Memperkenalkan ustazah Mawar. Dia sama umur Mawar, and dia pun tengah pregnant sama bulan dengan Mawar. Sepanjang Mawar pregnant ni, Nad ni la jadi guru mengaji Mawar, lepas blajar iqra, we all sama2 baca Al-Quran untuk baby we all.. Memang niat Mawar sbelum pregnant lagi nak belajar balik untuk mengaji dengan lancar, agar Mawar lebih dekat ngan Al-Quran. Tapi Mawar tak sempat lagi menguruskan masa Mawar atas urusan kerja yang terlalu padat. Jadi Mawar ambil kesempatan time preggy ni, untuk memulakan kelas mengaji yang telah lama ada dalam niat hati Mawar ni. Insyaa’Allah akan maintain kelas mengaji atau kelas apa2 demi menambahkan ilmu pengetahuan agama sampai bila2 pun tak apa. Itu hajatnya la, kita perlu dream big kan. Hehe.. Sebelum ni Mawar memang boleh baca Al-Quran, jangan salah faham ye, tapi tak beberapa lancar. Mawar tak malu untuk share sebab Mawar sedar ni kekurangan Mawar. Buat apa kalau kita nak bangga dengan benda yang kita tak pandai/ tak ada kan? Biar hati ni jujur daripada kita menipu diri sendiri dan orang lain. Mawar punya goals, belajar sampai dapat baca Al-Quran dengan lancar, dan dapat menghayati ayat2 yang Mawar baca. Insyaa’Allah ? And Mawar share ni agar dapat memberi semangat kat org luar di sana yang kita tidak pernah terlambat untuk memulakan sesuatu yang baik. Mawar doakan agar kita semua sentiasa istiqamah(berterusan) hingga ke akhir hayat ? • My dress from @psychedelicstore

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

Menurut kapsyen yang ditulis, Mawar mengatakan bahawa sebelum ini dia sudah menguasai bacaan al-Quran tetapi tindakannya menghadiri kelas mengaji ini dengan harapan untuk melancarkan lagi bacaan.

Tambah Mawar lagi, dia sudah lama memasang niat untuk belajar mengaji untuk memperbaiki dan melancarkan bacaannya. Namun, kekangan masa dan juga kesibukan dirinya yang masih bekerja membuatkan niat murninya itu tergendala. Disebabkan itulah Mawar mengambil kesempatan untuk berbuat demikian semasa tempoh hamilnya.

Jelas sekali perkongsian Mawar ini telah menarik perhatian ramai dalam memberikan inspirasi kepada para netizen lalu membanjiri ruangan komen entri tersebut.

Alhamdulillah, semoga terus istiqomah

Saya pun tengah belajar Iqra balik..nak betulkan apa yang salah

Tahniah kak Mawar..tak semua orang boleh buat

Saya pun berniat nak belajar mengaji semula

Sumber : IG Mawar Rashid