Hiburan

“Siapa Tengok Drama Kalau Pelakon Tak Cantik?”- A. Aida Cakap Ikut Pengalaman

Biarpun dikecam oleh netizen dan beberapa selebriti ternama sejak akhir-akhir ini, penerbit drama popular iaitu Datuk A. Aida atau nama sebenarnya Zaidah Awang tetap tidak menarik balik kenyataan bahawa seseorang itu perlu mempunyai pakej cantik atau kacak untuk menjadi pelakon utama. Sewaktu menjadi juri uji bakat DFKL 2019 pada Ahad lepas, beliau turut menegur segeIintir peserta yang over-confident agar cerminkan rupa sendiri terlebih dulu.

BACA: “Bila Kayu Lebih Popular…” – Jalil Hamid Luah Rasa Terhina Jadi Artis Veteran

Menerusi laporan Harian Metro pada hari ini pula, beliau menerangkan bahawa perkara itu sememangnya adalah realiti industri hiburan di tanah air sekarang, bukan berdasarkan pada pendapat peribadinya semata-mata.

“Siapa nak tengok drama jika pelakon utama tak cantik/kacak?”

Beliau yang juga penerbit drama ‘Dia Menantu Rahsia’ menyelar sikap mereka yang mengecam pandangannya kerana sudah berpengalaman dalam bidang terbabit, padahal mereka tidak memahami langsung konsep penerbitan drama. Selain itu, Aida turut menyatakan bahawa kenyataannya itu turut dipersetujui oleh para penerbit lain.

Saya dah masak kehendak stesen TV…mereka juga ikut permintaan penonton

Orang nampak saya jahat…mereka (rakan penerbit) bersependapat dengan saya

Saya tak hina ciptaan Allah…lebih baik saya terus terang walau pahit

Ternyata penerangan daripada beliau ini membangkitkan pelbagai reaksi daripada netizen, ada yang menyokong dan tak kurang juga yang masih mengkritik dirinya.

Walaupun tak suka cara cakap A. Aida…tapi betul apa yang diberitahu itu

Muka hensem cantik…tapi macam kayu buat apa

Kalau nak cari paras rupa pun…jangan jatuhkan maruah orang lain

Patutlah drama Malaysia hampeh…harap rupa, lakonan kayu

Sumber: FB Harian Metro