Santai Semasa

Ribut Petir Paling Teruk Di Cyberjaya, Halaman Chef Wan Musnah Sekelip Mata!

Jika anda mengikuti laman sosial milik tukang masak selebriti terkenal Datuk Chef Wan, pasti anda tahu tentang kecantikan halaman rumahnya di Cyberjaya yang dipenuhi dengan pelbagai jenis tanaman pokok. Malah, beliau juga gemar membuat video ketika sedang bersantai sambil menikm4ti sarapan atau minum petang bersama ibunya, Cik Ani di halaman rumah tersebut.

BACA: [VIDEO] “Terbaik!” – Netizen Kagum Lihat Gelagat Sweet Datuk Chef Wan Layan Ibu!

Namun melalui beberapa video yang dikongsikannya baru-baru ini telah menunjukkan keadaan teruk yang berlaku di halaman rumahnya gara-gara ribut petir yang berlaku di Cyberjaya baru-baru ini.

Ribut petir paling teruk yang pernah saya lihat sejak berpindah ke sini

Menurut Chef Wan, itulah kali pertama ribut petir paling teruk pernah berlaku di Cyberjaya sejak dia berpindah ke situ sehingga memusnahkan tanaman di halaman rumahnya. Malah, pasu bunga yang besar juga boleh tumbang dan ada yang pecah gara-gara kejadian itu.

Semua pokok pisang, pokok heliconia jadi serabut 

Bukan sahaja halaman rumahnya yang terjejas malah satu kawasan perumahan elit itu menjadi tunggang-langgang dengan ranting dan dahan yang bersepah di merata tempat.

Ranting di mana-mana 

View this post on Instagram

Branches everwhere …

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Di ruangan komen, ramai yang turut berkongsi kejadian sama yang berlaku di tempat mereka sehingga menyebabkan beberapa kerosakan harta benda.

Benda yg sama jadi kat Jaras Sg. Buloh semalam.. byk rumah rosak 

Area Presint 11.. petir, ribut, pokok besar2 tumbang hempap kereta

Kota Damansara petir sambung menyambung

Semalam kat Rawang pun ribut jugak.. banyak pokok tumbang 

Gambar sekadar hiasan
Gambar sekadar hiasan

Sama.. Putrajaya banyak cermin kereta pecah sebab atap 

Disebabkan kejadian itu, Chef Wan dan pembantu-pembantunya terpaksa membersihkan kemusnahan yang berlaku pada tanaman di halamannya pada keesokan hari.  Walaupun ribut yang berlaku agak teruk, akui Chef Wan ia tidaklah sampai merosakkan kesemua tanaman bunganya.

Takdelah rosak sangat semua, cuma melentok-lentok macam ni

View this post on Instagram

Morning..cleaning up the mess from yesterday afternoon storm this morning. Actually is not as bad as some of u might think the disastrous the storm had caused. We just raised up back all those pots and some were broken that need replacement from dalam pasu2 hitam itu. Those black tall vase are made of fiber glass and cannot be broken except those inside that hold the plants i realised 2 had broken. This side of the garden some how was protected from the howling strong wind by all the tall trees around it and the garden wall and pavillion. Alhamdulilah not bad at all to behonest. Adding some new families from the Pudu market in the fish kolam. Tak jadi pi jalan2 di Taman Botani pagi ini as i need to clear my garden mess especially those fallen Heliconia plants this morning. Top priority.

A post shared by chef wan (@_chefwan58) on

Sumber: IG chefwan58