Fesyen & Gaya Hidup Inspirasi International

Rekaan Tudung Jadi Pilihan Polis MusIim UK, Anak Melayu Tempa Nama Di London!

Sebelum ini, masyarakat Malaysia sering dihidangkan dengan momokan tentang diskriminasi masyarakat Amerika Syarikat dan London terhadap golongan Mus1im khusunya golongan mus1imah yang bertudung. Oleh kerana itu, ramai pelajar dan mereka yang melawat ke negara itu bertindak meningg4lkan imej bertudung agar lebih diterima oleh masyarakat disana. Namun, baru-baru ini berita tentang polis wanita mus1im di UK dibenarkan bertudung telah membuka mata rakyat Malaysia.

BACA: [FOTO] Gara-Gara Tak Bagi Signal, Polis Trafik Ini P4tah Tangan & Kaki

Gambar sekadar hiasan

Lebih mengejutkan lagi, rupanya bekalan dan rekaan tudung yang digunakan oleh polis wanita mus1im di United Kingdom itu adalah hasil rekaan daripada anak Melayu yang kini menetap di Manchester, London. Merupakan anak kelahiran Melaka dan ibu kepada tiga orang anak, Dr. Eliesmaziah Alias, 45, atau lebih dikenali sebagai Dr. Elies kini sudah menyalurkan bekalan tudung kepada pihak polis UK selama hampir 4 bulan.

Mengambil inisiatif untuk mendekati dan berbincang bersama beberapa anggota polis ketika berada di sebuah pameran di UK, Dr. Elies mendapat langkah kanan apabila rekaan dan jenama tudungnya menarik perhatian pihak polis UK.

Menghasilkan rekaan tudung yang kini dalam perhatian pihak bomba wanita Is1am di UK juga, Dr. Elies menyatakan tidak terkejut apabila dipilih untuk membuat rekaan tudung buat polis mus1im barisan hadapan memandangkan rekaannya telah dipakai polis negara itu sejak Oktober lalu.

Bekerjasama dengan pihak polis UK, Dr. Elies mendedahkan bahawa dia sangat gembira kerana pihak polis UK menghorm4ti agama dan kepakaran yang dimilikinya sehingga memilih idea anak Malaysia itu sebagai sebahagian daripada pakaian rasmi mereka.

Sumber: hmetro