Semasa

Rancangan Penyingkiran Muhyiddin Yassin

Rancangan Penyingkiran Muhyiddin Yassin 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Kelantangan suara Tan Sri Dato Muhyiddin Hj Yassin pada perhimpunan Agong UMNO yang lepas menjadi kemelut  kejatuhannya dalam politik tanah air. Kabinet dirombak dan nama beliau disingkirkan daripada Kabinet Malaysia. Beliau terus gagah menyunsur akar merasakan keperluan mengembalikan kepercayaan rakyat mendahului ketinggian jawatannya dalam kerajaan. Tindakan beliau itu kelihatannya tidak disenangi beberapa pemimpin UMNO yang secara jelas merancang menyingkirkannya.

muhyiddin

Semalam, Datuk Seri Nazri Aziz yang merupakan Ahli Parlimen Padang Rengas, mendesak Dato Muhyiddin Yassin untuk melepaskan jawatannya dalam UMNO sama ada rela atau dipaksa sambil menyatakan bahawa Dato Muhyiddin Yassin tidak menyedari kesalahan yang dilakukannya.  Datuk Seri Nazri Aziz menyatakan sedemikian ketika diminta mengulas kenyataan oleh Dato Muhyiddin Yassin berkenaan kecukupan bukti dalam mengambil tindakaan disiplin kepadanya melalui Lembaga Disiplin UMNO menurut laporan Berita Harian 22/2/2016.

“UMNO sudah mempunyai bukti yang cukup untuk mengenakan tindakan terhadapnya, Cuma beliau sahaja tidak sedar” Nazri Aziz

Beberapa asbab dinyatakan oleh Datuk Nazri Aziz. Pendirian Dato Muhyiddin Yassin yang membuat kenyataan 1MDB dan isu RM2.6 Billion menjadi salah satu aspek kewajaran desakan tersebut selain daripada secara terangan menjatuhkan presiden parti.

nazri

“Malah, baru-baru ini juga beliau turut membuat kenyataan mengenai 1MDB dan isu RM2.6 Billion selain mempersoalkan keputusan Jabatan Peguam Negara sedangkan beliau tidak layak untuk mempersoalkannya.” Nazri Aziz

Selain daripada dalam parti, Dato Muhyiddin Yassin difitnah menjadi sekutu kepada parti pembangkang oleh YB Lim Kit Siang dan menyokong gerakan BERSIH 4.0. Namun, kedua-dua pekara tersebut dinafikan oleh Dato Muhyiddin Yassin dalam Laman Fan Page Facebook miliknya dan menganggap itu hanya pandangan pihak pembangkang sahaja.

Sebelum ini, Dato Muhyiddin Hj Yassin pernah meluahkan rasa tidak dihargai setelah beliau gigih menunjangi perjuangan UMNO selama lebih 40 tahun terutamanya dalam deretan kemenangan UMNO di Johor. Kesetiaan Dato Muhyiddin Yassin dalam UMNO menerusan perjuangan yang mulai kabur.

“Kepada mereka ini ingin saya ingatkan. Sejarah sumbangan saya kepada UMNO cukup panjang. Saya telah berjuang di dalam UMNO lebih 40 tahun. Malah, ketika UMNO diharamkan dahulu, saya mengambil tanggungjawab membina semula UMNO di Johor sehingga UMNO kembali kuat dan negeri Johor menjadi penyumbang terbesar kemenangan UMNO dan Barisan Nasional dalam setiap pilihan raya umum.” Muhyiddin Yassin, Kenyataan Media, 8/ 2015

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥Walaupun Tertukar Sekejap, 2 Ibu Luah Akui Rindu Bayi Susuan Masing-Masing
🔥Isteri Pertama Dah Cukup Baik Tapi Tetap Kahwin 2, Lelaki Dedah Sebab Sebenar

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram