Semasa Viral

Ustaz Atau Mufti Dalam Facebook, Saya Tidak Mencuri Dari Rakyat – TMJ

Ustaz Atau Mufti Dalam Facebook, Saya Tidak Mencuri Dari Rakyat - TMJ 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Screen Shot 2016-02-22 at 7.27.14 PM

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim hari ini mengeluarkan kenyataan di laman facebook milik JOHOR Southern Tigers berkenaan pengkongsian foto baginda bersalaman bersama isteri kepada kapten kelab bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT), Safiq Rahim.

Penyebaran foto ketika baginda meluangkan masa di kafe milik Safiq Rahim itu mendapat komen dan kritikan berbaur negatif di kalangan rakyat. Sedar akan hal berkenaan, Tunku Ismail juga selaku pemilik pasukan JDT, memuat naik video menyindir para pengkritiknya di laman facebook yang sama.

12705523_582056765290960_580544497667862730_n

Menyentuh isu tersebut, Tunku Ismail menegaskan bahawa seseorang individu itu tidak berhak untuk menilai individu yang lain berkaitan dengan agama. Baginda turut menggelarkan para pengkritik sebagai Ustaz atau Mufti negeri di lama facebook.

“Saya dimaklumkan oleh laman rasmi kelab yang terdapat banyak komen negatif berkenaan bagaimana isteri Safiq Rahim bersalaman dengan saya. Terdapat individu yang cuba untuk menjadi Ustaz atau Mufti negeri di laman facebook. Bagi saya, apabila berkaitan agama, kita tidaklah semulia Rasul dan Allah S.W.T. Oleh itu hanya Allah S.W.T. yang boleh menilai kita dan bukannya kita sesama manusia,” katanya.

Ustaz Atau Mufti Dalam Facebook, Saya Tidak Mencuri Dari Rakyat - TMJ 2

Baginda juga mengulas terhadap sikap sesetengah pihak yang hanya berpura-pura dan menuding jari akan kesalahan orang lain dengan meletakkan mazhab tertentu sahaja yang benar disisi agama.

“Beri saya peluang untuk memberi pendapat ikhlas saya kepada sesetengah hipokrit yang sudah terbiasa dengan budaya bermuka-muka sesetengah orang di dalam hidup anda.

“Terdapat banyak mazhab di dalam Islam. Siapa kita untuk mengatakan siapa antara kita akan ke syurga? Siapa kita untuk mengatakan Islam kita atau Islam mazhab lain adalah yang betul. Bagi saya, saya lebih suka untuk berpegang dengan apa yang telah diajar sejak saya kecil dan sentiasa berpandukan kitab suci Al-Quran,” katanya.

Screen Shot 2016-02-22 at 7.24.03 PM

Tunku Ismail lebih senang bersiap terbuka di dalam mengutarakan apa sahaja yang dirasakan boleh menggugat hak dan kepentingan awam berbanding mereka yang hanya berdiam diri menjaga kepentingan peribadi.

“Saya tidak mencuri daripada rakyat saya dan sentiasa bercakap benar. Saya berani untuk bersuara apa yang orang lain tidak berani lakukan kerana masing-masing mempunyai kepentingan peribadi mereka sendiri. “

“…saya lebih rela dibenci kerana bersikap jujur dan menjadi diri sendiri daripada hidup disayangi dengan penuh kepalsuan dan hipokrit,” katanya.

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥Walaupun Tertukar Sekejap, 2 Ibu Luah Akui Rindu Bayi Susuan Masing-Masing
🔥Isteri Pertama Dah Cukup Baik Tapi Tetap Kahwin 2, Lelaki Dedah Sebab Sebenar

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram